ZZ.lv ARHĪVS

Kuldīgas muzejā atklās jelgavnieces gleznotājas un grafiķes Lolitas Zikmanes izstādi

zz.lv

2018. gada 21. augusts 12:55

94
Kuldīgas muzejā atklās jelgavnieces gleznotājas un grafiķes Lolitas Zikmanes izstādi

No 24. augusta līdz 16. septembrim Kuldīgas novada muzejā būs skatāma gleznotājas un grafiķes Lolitas Zikmanes darbu izstāde “Lolita Zikmane. Grafika un gleznas. Viss ir viss”. Izstādes atklāšana notiks 24. augustā pulksten 18, informē muzeja pārstāve Zane Dzelstiņa.

Kopš Grafikas nodaļas beigšanas 1965. gadā Latvijā grafiķi Lolitu Zikmani iepazina kā ļoti augstas raudzes profesionāli, kura poētiskā un daudzplākšņainā risinājumā runā par cilvēka vietu pasaulē, par cilvēka un dabas vienību un par cilvēka atbildību dabas priekšā.

Grafiķe un gleznotāja L.Zikmane dzimusi 1941. gada 4. jūnijā Rīgā. 1959. gadā beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās tēlniecības nodaļu, 1965. gadā – Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, diplomdarbs oforta tehnikā “Gadalaiki” (vadītājs Arturs Apinis). Strādājusi par zīmēšanas skolotāju Jelgavas Mākslas skolā (1997–1999).

Izstādēs piedalās kopš 1962. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1970. gada. Jelgavas Mākslinieku biedrības biedre kopš 2009. gada. Jelgavā dzīvo kopš 1966. gada.

Pasaules skaistums un dzīves neatkārtojamība – tā varētu formulēt L.Zikmanes daiļrades centrālo tēmu. To māksliniece risina, attēlojot pavisam vienkāršas lietas un notikumus, ko sastopam ik dienas sev apkārt: pavasara iestāšanos parkā, koku iekrāsošanos rudenīgā ainavā, Jelgavas ūdenstorņa sliešanos pretim debesīm, nosūbējušu šķūņa zelmini, vēja trauksmaino iespurkšanos kokos un meldrājā, lietus mākoņu sabriešanu padebešos, putnu ceļus debesīs un tepat uz zemes.

L.Zikmane lielu vērību velta detaļām, tās rūpīgi izstrādājot. Detaļās atklājas pasaules uzbūves pamati, tajās nolasāma arī mirkļa mūžība. Acumirklis stāsta par mūsu dzīvi ne vien kā par ātri skrejošu un zūdošu, bet arī par to, kas brīsniņā ir paliekošs, ilglaicīgs, nozīmīgs, vienīgais atgādinājums – tas ir jāsajūt, cilvēkam jābūt uzmanīgam, jūtīgam un dvēselē atklātam.

Dzīvē un mākslā L.Zikmane meklē harmoniju kā radošas dzīves, skaistuma un visas pasaules pamatu. Māksliniece priecājas par katru mirkli, kas viņai un mums visiem ir atvēlēts, liekot nojaust tā svētību.