Vīna darītava “Ābelītes” – dzīve eksperimentējot (FOTO)
“Vīna darītava “Ābelītes” nepastāv viena pati. Tā ir cieši saistīta
ar mūsu zemnieku saimniecību, kas izveidota 1991. gadā un bija viena no
pirmajām Jelgavas rajonā,” stāstu sāk saimniece Aina Buka. Kopā ar vīru
Agri Buku un abiem tolaik vēl mazajiem dēliem Robertu un Reini uz
Zaļenieku pagasta “Ābelītēm” pārcēlušies no Ozolniekiem un sākuši
saimniekot kā tolaik daudzi – ar mazliet vairāk nekā 10 hektāriem zemes
un visiem iespējamajiem lopiem. Audzētas cukurbietes un labība.
Tā
saimniekots 10 gadu. Kad cukurbiešu ēra Latvijā beidzās, tās nomainīja
rapsis. Graudaugi palika, bet zemnieku saimniecības “Ābelītes” zemes
platības tagad sasniegušas 300 hektāru. Kādreizējā lopu kūtī ierīkota
vīna darītava. “Ziemā, kad bija piesalis un citu darbu nebija, abi ar
vīru remontējām. Sākumā tikai pēc savām izjūtām un saprašanas, vēl
nezinot, ka ražotnē jābūt flīzētām, viegli mazgājamām sienām un grīdai,“
atceras Aina.
Vīna ražotne – Nila valstība
Vecākais
dēls Roberts, beidzot Ventspils Augstskolu uzņēmējdarbības specialitātē,
savu bakalaura darbu rakstījis par vīna ražošanu no ekonomiskā
viedokļa, un tas arī uzskatāms par vīna ražotnes sākumu. Pati ražotne
tapusi projekta rezultātā, kur 50 procentus izmaksu segusi Eiropas
Savienība. Pirms tam gan Aina 10 gadu vīnu gatavojusi mājas apstākļos.
Tagad
vīna darītavas “Ābelītes” ražošanas apjoms ir 5000–7000 pudeļu jeb no
piecām līdz septiņām tonnām vīna gadā. Apvienojot tradicionālās vīna
darīšanas metodes ar mūsdienīgām tehnoloģijām, “Ābelītes” piedāvā no
Latvijas dabas veltēm gatavotu augstvērtīgu galda vīnu ar izteiksmīgām,
jaunām garšām.”Anno 2014” – vēsta uzraksts vīna darītavas bukletā. Tas
ir ražotnes dibināšanas gads.
Patlaban vīna darītavā saimnieko Ainas
māsasdēls Nils Beikmanis – tā ir viņa valstība. Nils beidzis Latvijas
Universitātes (LU) Ķīmijas fakultāti un ir vīna ražotnes tehnologs. Vīna
ražotne ir ģimenes uzņēmums, un tajā nav algotu darbinieku. Nilam ir 26
gadi un gan plašas teorētiskas zināšanas, gan praktiskā darba pieredze
pārtikas uzņēmumā “Latvijas piens” Jelgavā un LU Mikrobioloģijas un
biotehnoloģijas institūtā.
Katru gadu piedāvā kādu jaunu vīnu
Vīna
gatavošana ir gana sarežģīta. Nils rāda un stāsta, ka ābolu vīna
ražošanas tehnoloģiskais process sākas mazgāšanas iekārtā, tad seko
konveijers, āboli tiek pārvērsti šķīstošā putrā, pēc tam sūknis tos
aizsūknē uz spiedi, izspiež un aizsūta projām nogatavoties tvertnēs. No
sulas izspiešanas līdz gatavam produktam paiet divi gadi – tad vīns ir
stabils un baudāms. Visu paveic ļoti jaudīgas iekārtas, kas izgatavotas
Itālijā un Slovēnijā. Piemēram, spiede stundā var apstrādāt 400
kilogramu ābolu. Vīns tiek uzglabāts ne tikai 100 litru, bet arī trīs
tonnu lielās tvertnēs.
Turklāt ābolu vīns kalpo kā bāze citiem vīniem. Pievienojot tam ogas, var iegūt dabīgāku produktu un mazāk jāpievieno cukurs. Rabarberu un aveņu vīna gatavošanā gan tiek lietots ūdens, nevis ābolu vīns, atklāj saimnieki. Neatņemama vīna darīšanas sastāvdaļa ir vīna raugs, tas tiek iepirkts no kādas firmas Austrijā. Sausais raugs jāuzglabā piecu līdz 15 grādu temperatūrā – šie un vēl daudzi citi smalkumi jāņem vērā, lai vīna darīšana izdotos.
Katru sezonu “Ābelītes” cenšas piedāvāt kādu jaunu vīnu, bet pircēju vispieprasītākie ir upeņu un aveņu, kā arī aroniju karstvīns. Šī gada jaunums ir rabarberu vīns, bet pagājušā – ķiršu. Pirms diviem gadiem pamēģināts gatavot pīlādžu vīnu. No 2014. gada tiek ražots ābolu–brūkleņu vīns, kurā Aina iesaka marinēt medījuma gaļu un medījuma putnus.
Vīna darītavā “Ābelītes” ražo ne tikai vīnu, bet arī dažādas dabīgas sulas, piemēram, ābolu sulu, ābolu un ķirbju sulu. Pirmajos gados gan sulu realizācija neesot veikusies īpaši labi, toties pagājušajā gadā tās jau ap jauno gadu bija beigušās. Saimnieki iekārtas cenšas maksimāli noslogot, lai tās ātrāk atmaksātos, tādēļ tiek piedāvāts arī pakalpojums izspiest sulu no klientu atvestajiem āboliem. Iespējams saņemt gan pasterizētu, gan nepasterizētu sulu.
Vīna
izejvielas tiek iegādātas tepat Latvijā, pašu saimniecībā izaudzētās ir
vien 10 procentu. Piemēram, nesen ieliktajam rabarberu vīnam rabarberi
vesti no Ogres un Alojas. Pēdējos gados Latvijā ir palielinājies
komercdārzu skaits, un raža tiek iepirkta no tiem. Āboli tiek vesti gan
no Pūres, gan vietējām saimniecībām. Saldi, garšīgi, ar rokām lasīti un
arī tie, kurus izbrāķējuši lielveikali.
Tūrismā vēlas ieguldīt vairāk laika
“Augļu
un ogu vīnu tirgus Latvijā ir ļoti jauns. Restorāni, bāri, kafejnīcas
baidās ņemt, jo klienti tos nepazīst, cilvēkiem nav priekšstata un ir
grūti bez degustācijas nopirkt,” secina Nils, vienlaikus minot arī
pozitīvus piemērus, kad atpūtas kompleksa “Grantiņi” saimnieki viņu vīnu
piedāvā un iesaka saviem klientiem. Tāpat vīna darītavas “Ābelītes”
produkcija ir pieejama “Spirits&Wine”.
“Vīns – tā ir jauna niša mūsu reģionam salīdzinājumā ar Itāliju, Spāniju, Franciju, kur vīna darīšanas tradīcijas ir 300–400 gadu senas, vai Ungāriju, kur bijām 700 gadu vecā vīna pagrabā. Latvijā ar vīna darīšanu sāka nodarboties pirms 10 gadiem Abavā. Bet labā ziņa ir tā, ka visi cilvēki, kuri pie mums ierodas, ir ļoti ieinteresēti, arī tie, kuri atbraukuši no vīna lielvalstīm,” teic Aina.
Pie ieejas vīna darītavā sienas rotā divas kartes – Latvijas un pasaules. Latvijas kartē Aina atzīmē, no kurām mūsu valsts vietām ieradušies vīna darītavas viesi. Savukārt pasaules karti pielikuši vīrieši – viņiem ir plašāks skatījums. “Nesen par mūsu vīnu interesējās Lielbritānijas vēstniecība Latvijā, un iespējams, ka tas būs mūsu pirmais eksports,” smej Nils.
Ar tūrismu, izrādot vīna darītavu
un ražošanas procesu un piedāvājot vīna degustāciju, “Ābelītes”
nodarbojas trešo gadu. Viss sācies nejauši, kā brīnums pēkšņi pie
vārtiem stāvējusi tūristu grupa – Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centra darbinieki. Tagad grupas ved tie tūrisma gidi, kuri
zina par vīna darītavu, un daiļdārzu entuziasti, jo blakus vīna
darītavai Aina iekopusi krāšņu dārzu.
Turklāt saimnieki apgalvo, ka
nav vieni – netālu atrodas Abgunstes muiža, ar kuru notiek aktīva
sadarbība. Lai gan tajā pašā laikā viņi saka, ka neesot pazīstami –
daudzi pat Zaļenieku pagastā par viņiem nezinot. Nils piebilst, ka
tūrisms – tā ir atsevišķa nozare, kurai būtu jāvelta vairāk uzmanības un
laika, braucot uz tūrisma izstādēm, stāstot par sevi un dibinot
kontaktus ar tūrisma firmām, lai tās “Ābelītes” iekļautu savos
maršrutos.
Ražos arī kalvadosu un viskiju
“Vīna tirgū
esam trīs gadus, un mums pietiek ar piecām sešām tonnām, lai gan varētu
saražot 15,” spriež Nils un sāk stāstīt par nākotnes plāniem. Ražotnē
izmēģinās gatavot sidru, taču tas būs nevis tradicionālais pudelēs
nopērkamais, bet gan lejamais sidrs, kuru piedāvāt kafejnīcām un bāriem.
Latvijā tā ir vēl brīva tirgus niša, jo šādu sidru nepiedāvā praktiski
neviens vai arī tikai viens ražotājs par lielu naudu.
Vīna darītavā jau iegādāta destilācijas iekārta, ar kuru, destilējot sidru, var iegūt kalvadosu, bet, destilējot raudzētu graudu misu, – viskiju. Tas gan vēl divus trīs gadus jānostādina ozolkoka mucās, kas ir ekskluzīvi un dārgi, lai gan vīndaris, sākot ražot stipros dzērienus, cer uz eksportu un lielāku tirgu.
Kā izejvielu viskijam plānots izmantot pašu
saimniecībā audzētus īpašu šķirņu miežus. “Ja neizdosies, pirksim gatavu
iesalu,” spriež Nils, piebilstot, ka visa ražotnes darbība ir nemitīga
eksperimentēšana – ar izejvielām, garšām, procesiem – un galarezultāts
bieži vien nav iepriekš paredzams – atliek vienīgi gaidīt.
Stipro
dzērienu ražošana “Ābelītēm” būs liels izaicinājums – pāris gadu
jāeksperimentē, jāpamācās, un tad pēc pieciem gadiem recepte būs gatava.
Vēl jādomā, kā saražoto pārdot, turklāt likumi un nodokļi stipro
alkoholisko dzērienu jomā nemitīgi mainās. Liels izaicinājums ir arī
ozolkoka mucas. Apsvērti divi varianti un abi – ārzemēs, jo svarīga ir
pat ozola šķirne, turpina Nils, domājot par lietotu mucu iegādi.
Arī
vīna pudeles ir liela problēma. Tās patlaban tiek iegādātas Vācijā, jo
“Krievijas durvis ir ciet”. Iespējams, vīna pudeļu korķi drīz būs
problēma, jo pēc 10 gadiem var beigties korķa koki. Vīndaru ikdiena ir
pilna izaicinājumiem.
Pašlaik ar produkcijas realizāciju nodarbojas Nils un viņa sieva Inese. “Ābelītēs” saražoto viņi pārdod tirdziņos, pasākumos, pilsētu svētkos un citviet, taču to neatrast lielveikalu plauktos, jo, tirgojot pašiem, ienākumi ir daudz lielāki, secina vīndari. Vīna darītavai ir savs zīmogs, kas tiek spiests uz kastēm un maisiņiem.
Aina un Nils spriež, ka vīns ir kā mākslas darbs un vīna
nozare atdzīvina laukus. Abi cer, ka arī pēc 10 un 15 gadiem viņu
ražotne vēl būs un ģimenes uzņēmums varēs piedāvāt ko ekskluzīvu un
konkurētspējīgu. “Mēs to visu darām ar lielu pārliecību un mīlestību, jo
tā ir mūsu saimniecība – mēs esam to izveidojuši. Darām ar domu, ka ir
jāsanāk, un tad arī izdodas. Bet, ja kas neizdodas, mācāmies, pamēģinām
ko citu,” saka Aina.
No laikraksta "Zemgales Ziņas" arhīva
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”