ZZ.lv ARHĪVS

“3x3” ģimeņu saiets Zaļeniekos pulcējis ap 450 dalībnieku (FOTO)

Gaitis Grūtups

2018. gada 13. augusts 16:59

4418
“3x3” ģimeņu saiets Zaļeniekos pulcējis ap 450 dalībnieku (FOTO)

Ap pusotra simta ģimeņu jūlija beigās Zaļeniekos strādāja rokdarbus, vingroja, diskutēja un izglītojās tradicionālajā pasaules latviešu ģimeņu saietā “3x3”.

Organizatoru pārstāve Elīza Barkāne paskaidro, ka kopējais dalībnieku skaits ir ap 450. No tiem puse ir bērni vecumā no trim mēnešiem līdz pilngadībai. Lielākā daļa ģimeņu ir no Latvijas, taču ap sešdesmit saieta dalībnieku pārstāv latviešus ASV, Krievijā, Kanādā, Vācijā, Nīderlandē un citās valstīs. E.Barkāne piebilst, ka pasākumu kultūras programmu un nodarbības apmeklē arī ap piecdesmit vietējie Zaļenieku ļaudis. 

“Uguni pielaida” Ilga Reizniece  
Saieta dalībnieki mācās un vingrinās četrdesmit ieviržu nodarbībās, kas saistās ar dažādiem rokdarbiem, semināriem, vingrošanu, arī politiskām diskusijām. Turklāt padomāts ir arī par mazo bērnu vecākiem. Proti, kamēr vecāki ir savās nodarbībās, tikmēr, piemēram, mazuļi trīs līdz piecu gadu vecumā auklīšu Zanes Kušķes, Gundegas un Dārtas Dravu vadībā var iziet “Sprīdīša taku”. “3x3” vakaros tradicionāla ir “nīkšana”, ar ko apzīmē sarunas un sadziedāšanos pie galdiem vai arī ugunskuriem. Katru vakaru notiek arī tautiski danči.  Daudzu saietu dalībniece Amerikas latviete Māra Tupese stāsta, ka deviņdesmito sākumā, kad “3x3” nometnē jaunieši vakarā tā kā sākuši gorīties un dejot disko mūzikas pavadījumā, Ilga Reizniece sāka spēlēt latviskos dančus. “Tā bija kā uguns. Neviens vairs negribēja nekādas disenītes,” piebilda Māra Tupese. Pati viņa nometnē kopā ar Līgu Ruperti vada ģimeņu seminārus un ir “3x3” koordinatores ārzemēs.

Kā jau presei pienākas, “Ziņām” Zaļeniekos iznāca piedalīties improvizētā valdības sēdē, ko modelēja žurnālists Ansis Bogustovs. Saieta dalībnieks Dainis Mihelis, kas kopā ar vienpadsmit gadu veco meitu bija atbraucis no Austrijas, atzina, ka šo ievirzi izvēlējies vadītāja personības dēļ. “Bogustovs – tā ir kvalitāte,” īsi argumentēja Dainis. “Valdības sēdē” viņš runāja par to, ka medicīnas jautājumos pacientiem būtu jādod lielāka teikšana par saviem bērniem un sevi. “Kalifornijā katram pavalstniekam ir noteiktas septiņdesmit obligātās potes. Tas ir par daudz,” sprieda Dainis.

Diskusijas vadītājs A.Bogustovs “veselības ministram” oponēja, ka vajadzētu atrast līdzsvaru, cik tālu jāņem vērā speciālistu ieteikumi un cik tālu paša sajūtas. Kā piemēru viņš minēja ērču encefalītu: valstīs,  kur potēšanās ir obligāta, tas nav sastopams. Turpretī Latvijā šī saslimšana diemžēl palielinās. Atsevišķs diskusiju klubs “Vai viegli būt jaunam?” tika noorganizēts jauniešiem. To vadīja Ieva un Edgars Krūmiņi. Savukārt dejas un teātra mākslās ievadīja Lilija un Edgars Lipori. Turklāt Edgars Lipors kopā ar Goran Goru otrdien uzstājās ar izrādi – lekciju “Putni”.

Tajās ievirzēs, kas saistītas ar rokdarbiem, par izejmateriālu kalpo māls, metāls, āda, koks un pat bērza tāss. Tapa kokles un pat šamaņa bungas. Mākslas studijās Zanes Vēveres un Gata Cīruļa vadībā tapa arī gleznas. Četri puiši restauratora Jāņa Tolpežņikova vadībā bija iesaistījušies Zaļenieku muižas pils logu restaurēšanā. Tur gan darbi nav nedēļas laikā pabeidzami. Mākslas zinātnieks Imants Lancmanis, kas kopā ar māsu Laumu, Rundāles pils dārza saimnieci,  “3x3” viesojās otrdienas vakarā, priekšlasījumā uzsvēra, ka Zaļenieku muižas pils ir īpaša ar to, ka tajā bez izmaiņām ir saglabājusies arhitekta Severina Jensena projektētā fasāde.    

3D – “Dievs, daba, darbs”
Suzanna Liepa no Tukuma  teica, ka uz saietu atbraukusi pirmo reizi un jūtas te labi. Viņa ir portugāliete, kas ieprecējusies Latvijā un strādā par fizioterapeiti. Savukārt skolotāja Antra Legzdiņa, kas Zaļeniekos lauku mājās vada vasaras un šoreiz to kopā ar ģimeni apvienoja ar dalību “3x3”, teica, ka pirmo reizi šajā saietā piedalījās 2003. gadā, kad tas notika Dagdā. Pa šiem gadiem saieta līmenis ir izaudzis, turklāt ģimeniskais mīļums pasākumā ir saglabāts.

“3x3” Zaļeniekos pirmo reizi notika 2008. gadā. Gan togad, gan tagad saieta dalībnieks ir Austrālijas latviešiem labi pazīstamais humorists Uldis Siliņš. Viņš šoreiz ir iesaistījies saieta laikraksta “3D Zaļeniekos” izdošanā. Vienīgi iekavās aiz viņa vārda ir piebilde, ka redakcijas pienākumus uzņemas tikai tad, ja ir labā omā, kā arī tad, ja nedzied un nedzer alu. Vēl var piebilst, ka Uldis Siliņš no trimdas dzīves ir atgriezies Latvijā.

Ar 3D Zaļenieku “3x3” saietā saprot agrāk tepat netālu Kalnamuižas pagastā dzīvojušās rakstnieces Annas Brigaderes triloģijas “Dievs. Daba. Darbs” nosaukumu, kas reizē ir šī ģimeņu saieta vadmotīvs. Trešdien, apceļojot tuvākās zemnieku saimniecības, “3x3” dalībniekiem bija ekskursija arī uz Annas Brigaderes “Sprīdīšiem”.
Saieta vadītāji – Jelgavas uzņēmēji  Ilva Mieze un Edmunds Barkāni. Edmunds Barkāns atzīst, ka viss saietā notiek labi, kas ir centīga priekšdarba auglis.


Foto: Raitis Puriņš