ZZ.lv ARHĪVS

Gatis Cīrulis: Pasaule grib mūs dažādus (FOTO)

Gaitis Grūtups

2018. gada 13. augusts 10:07

1570
Gatis Cīrulis: Pasaule grib mūs dažādus (FOTO)

Zaļeniekos ģimeņu saietā “3x3” līdzās pārdesmit citiem pasniedzējiem strādāja arī mākslinieks un mākslas pasniedzējs no ASV Gatis Cīrulis. No otras puses, viņš ir vietējais, kurš Zaļeniekos zina katru taciņu. Zaļenieku muižā Gatis bija arī izlicis apskatei savus darbus – 16 ainavas, ko pirms nedēļas gleznojis tepat Zaļeniekos no brāļa Oskara mājas. Turpat muižā bija izlikti arī daži citi agrāk tapuši Gata darbi. Nu jau pagājušas vairākas dienas, kopš viņš ir atpakaļ Amerikā. Zaļeniekos nav arī skatāma viņa izstāde, taču palicis ir sarunas ieraksts.

– Kā tu pieņēmi piedāvājumu nedēļu strādāt ar “3x3” saieta dalībniekiem, kas vēlas kaut ko apgūt glezniecībā?
No “3x3” rīkotājiem bija piedāvājums strādāt turpat blakus mājām Zaļeniekos, kamēr esmu ciemos Latvijā, un es piekritu. Bija interesanti.

– Viena no “3x3” saieta idejām ir vienot latviešus pasaulē un tēvzemē. Varbūt tev ir kāda saistība ar Amerikas latviešiem?
18 gadu nodzīvojot Amerikā, es nevienu latvieti neesmu saticis. Esmu gan uzskrējis virsū Amerikas latviešu vīriem un sievām, kas paši nav latvieši, taču valkā latviešu rotaslietas. “3x3” saietā nemanīju atšķirību starp dažādu zemju latviešiem. Tiesa, vienā gleznošanas nodarbībā kāda meitenīte mani sāka iztaujāt, un tad neviļus sarunā pārgājām no latviešu uz angļu valodu, kurā viņai izteikties bija vieglāk. 


Foto: Raitis Puriņš. Visu interviju lasiet 9. augusta “Zemgales Ziņās”