ZZ.lv ARHĪVS

Izsludināts Elejas sporta halles un baseina celtniecības iepirkums

zz.lv

2018. gada 15. augusts 12:21

642
Izsludināts Elejas sporta halles un baseina celtniecības iepirkums

Sekojot pieņemtajam budžetam un investīciju plānam, Jelgavas novada pašvaldība izsludinājusi iepirkuma konkursu Elejas sporta halles un baseina celtniecībai. Piedāvājumu iesniegšanas termiņš noteikts 28. augusts, informē pašvaldība. Ja iepirkuma procedūra noritēs veiksmīgi, pašvaldība vērsīsies Finanšu ministrijas Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomē ar lūgumu piešķirt aizņēmumu sporta kompleksa būvniecībai, to paredzot realizēt trīs gados. Attiecīgi lielākie darbi notiktu 2019. gadā, savukārt 2020. gadā tie varētu noslēgties.

SIA “DG Baltic” izstrādātais būvprojekts paredz, ka Elejas sporta halles un baseina celtniecība notiks trīs kārtās. Pirmajā kārtā paredzēta baseina un administrācijas korpusa būvniecība, katlumājas novietošana, esošās garāžas ēkas pārbūve, dīzeļdegvielas ģeneratora nojumes izveidošana un pazemes ugunsdzēsības rezervuāru būvniecība. Plānots izbūvēt arī maģistrālos inženiertīklus – siltumtrasi, ūdensapgādi un kanalizāciju, ārējo elektroapgādi un lietus kanalizācijas sistēmu. Savukārt projekta otrajā kārtā paredzēts būvēt sporta halli, bet trešajā kārtā labiekārtot iekšpagalma teritoriju, ieklāt bruģa seguma un izveidot atpūtas zonu.
Kopš baseina projekta izstrādes pašvaldība ir kalkulējusi iespējami ekonomiskāko un saimnieciski izdevīgāko variantu baseina celtniecībai.

“Šī gada projektu izstrāžu un būvniecības darbu iepirkumu rezultāti atklāj, ka izmaksu summas aug astronomiski. Katrs no pašvaldības aizsāktajiem un budžetā paredzētajiem darbiem pēc iepirkuma rezultātiem liek pārvērtēt, vai ar tādu cenas kāpumu to maz ir ekonomiski pamatoti īstenot. Līdz ar to arī ar Elejas baseina celtniecību pašvaldība pietiekami ilgi ir vilcinājusies, taču tas ir arī piesardzības dēļ, protams, apzinoties aprēķinus uzturēšanai, kā arī to, ka projekta būvniecības izmaksas varētu mainīties un augt. Pašvaldība ir vērtējusi arī iespēju palikt pie krietni pieticīgākiem plāniem, būvējot tikai sporta zāli, tomēr arī tas prasītu papildu līdzekļus tehniskā projekta pārstrādei. Tikai pēc iepirkuma procedūras noslēgšanās, kad būs apjausta objekta patiesā cena, nāksies vēlreiz pārvērtēt, kādā laika periodā spēsim realizēt šo vērienīgo projektu,” skaidro Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte.

Elejas jaunā sporta halle un peldbaseins – līdzīgi kā citu izglītības iestāžu jaunie sporta kompleksi – plānoti ne tikai  kā fizisko aktivitāšu vieta konkrētai pagasta skolai, bet paredz kļūt par multifunkcionālu sporta centru dažāda mēroga sporta pasākumiem.
Iecerēts, ka sporta halle pacelsies līdzās Elejas vidusskolai, savienojot skolas ēku ar jauno būvi un nodrošinot ieeju tajā gan no skolas iekštelpām, gan ārpuses. Viss ēkas komplekss 5612 kvadrātmetru platībā paredzēts trīs stāvos un būs sadalīts trīs spārnos – baseina, sabiedriskajā blokā un sporta zāles korpusā.

Viens no būvprojekta svarīgākajiem aspektiem, kas būs jāpanāk būvniekiem, ir arī ēkas energoefektivitātes paaugstināšana. 
“Vēlos norādīt, ka šis projekts novadam nav “ekstra”. Elejas baseina un sporta halles kā kompleksa celtniecība nevar tikt skatīta atrauti no visu Jelgavas novada iedzīvotāju, skolēnu un jauniešu vajadzību nodrošināšanas kaut vai tā iemesla dēļ vien, ka Elejas pagastā nav kultūras nama un skolas aktu zāle kalpo kā pagasta kolektīvu mēģinājumu vieta. Arī sporta halles pagastā nav – pašlaik vienīgā vieta sporta aktivitātēm ir izglītības iestādes sporta zāle, kas tehniski pilda treniņzāles funkcijas, bet vairs neatbilst mūsdienu kvalitātei un ļauj to izmantot tikai ierobežotam sporta veidu skaitam. Pērn pašvaldība slēdza jauniešu multifunkcionālo centru, jo ēka vairs nebija ekspluatācijā droša, tādēļ lielākā daļa jauniešu aktivitāšu pārceltas uz Elejas saieta namu – ēku, kurā darbojas bibliotēka, un salīdzinoši vienīgajā palielākajā telpā norit kultūras pasākumi, kur var sanākt ne vairāk par 50 cilvēkiem. Tātad pašreizējā infrastruktūra nenodrošina nedz pagasta kultūras kolektīvu, nedz sporta aktivitāšu, nedz jauniešu vajadzības. Baseina projekts ir ļoti  iedzīvotāju gaidīts. Elejnieku nepacietībai pievienojas arī kaimiņu pagasti – Vilce, Sesava, Platone un Lielplatone,” komentē Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune.


Attēls: Jelgavas novada pašvaldība