ZZ.lv ARHĪVS

Valdība Latvijas dalībai izstādē "Expo 2020 Dubai" gatava atvēlēt 4,3 miljonus eiro

LETA

2018. gada 6. augusts 09:40

127
Valdība Latvijas dalībai izstādē "Expo 2020 Dubai" gatava atvēlēt 4,3 miljonus eiro

Ministru kabinets Latvijas dalībai 2020. gadā Dubaijā gaidāmajā starptautiskajā izstādē "Expo 2020 Dubai" gatava atvēlēt 4,3 miljonus eiro.

Ministru kabinets šonedēļ, 7. augustā, uzklausīs Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto ziņojumu par progresu Latvijas dalības organizēšanā starptautiskajā izstādē "Expo 2020 Dubai".

Paredzams, ka ministri atbalstīs EM priekšlikumu par līguma noslēgšanu starp ministriju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) par valsts pārvaldes uzdevuma – organizēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē – deleģēšanu LTRK.

Valdība arī uzdos LTRK līdz šā gada 31. augustam iesniegt izdevumu tāmi Latvijas dalības nodrošināšanai izstādē, kurā būs jānorāda nepieciešamais līdzfinansējums no valsts budžeta līdzekļiem, bet ne vairāk kā 270 000 eiro šogad, 2,4 miljoni eiro 2019. gadā, 700 000 eiro 2020. gadā un 930 000 eiro 2021. gadā. Plānots, ka Latvijas dalību šajā izstādē finansēs gan valsts, gan uzņēmēji.

Iepriekš ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) žurnālistiem sacīja, ka viņš atzinīgi novērtē LTRK līdzšinējo pieredzi ekspozīciju rīkošanā starptautiskās izstādēs, turklāt, viņaprāt, sadarbība starp valsti un uzņēmējiem ir labākais variants, kādā īstenot Latvijas dalību izstādē.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) informēja, ka "Expo 2020 Dubai" būs vērienīga izstāde un tās ietvaros Latvijas varēs veicināt sadarbību ar konkrēto reģionu, kā arī parādīt, kas ir Latvija un kādas ir investīciju iespējas. "Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) politika ir vērsta uz sadarbības veidošanu tieši pārtikas ražošanas jomā," piebilda Kučinskis un pauda gandarījumu, ka projekta īstenošanā iesaistīta LTRK, kas nodrošinās, ka tiek reprezentēta ne tikai Latvija, bet arī uzņēmējiem būs iespējams veidot biznesa sakarus.

LTRK vadītājs Jānis Endziņš preses pārstāvjiem stāstīja, ka "Expo 2020 Dubai" organizatoru aplēses liecina, ka Latvijas paviljons izstādē izmaksās vismaz sešus miljonus eiro, tomēr Endziņš pauda pārliecību, ka minētā summa nebūs tik liela.

Endziņš lika noprast, ka valsts līdzfinansējums nodrošinās lielāko daļu dalībai izstādē nepieciešamās naudas, jo Dubaijā gaidāmā izstāde prasīs lielākus resursus nekā, piemēram, pērn Astanā notikusī izstāde. "Katrā ziņā valsts un privātais finansējums nebūs pusi uz pusi, jo diez vai izdosies savākt tik lielus līdzekļus. Izstāde, salīdzinot ar citām, notiks ilgāk, paviljons mums ir jābūvē, nevis jāizvieto jau gatavās telpās, turklāt AAE ir citas cenas," skaidroja Endziņš.

Jau ziņots, ka valdība pērn decembrī pieņēma konceptuālu lēmumu par Latvijas dalību izstādē "Expo 2020 Dubai".

Starptautiskā izstāde "Expo 2020 Dubai" norisināsies no 2020. gada 20. oktobra līdz 2021. gada 10. aprīlim Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos.

Lai gan 2012. gadā Latvijas valdība atbalstīja dalību starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas norisinājās Itālijas pilsētā Milānā, sadārdzinoties projekta izmaksām, tika nolemts izstādē nepiedalīties.

Pārāk lielo izmaksu dēļ valdība nolēma arī neatbalstīt dalību izstādē "Astana Expo 2017". Latvijas paviljonu Astanas izstādē organizēja LTRK.


Foto: expo2020dubai.com