Ko darīt ar bagātīgo ogu un kabaču ražu?
Vasaras pilnbriedā saimnieciska un taupīga saimniece izdomās, kā
ziemas krājumiem saglabāt bagātīgo ogu – jāņogu, upeņu, aveņu un kazeņu –
ražu un tikt galā ar kabačiem. Tie šogad aug griezdamies.
Visvieglākais
ir no ogām savārīt ievārījumus un želejas, kā arī pagatavot kompotu,
bet man izdevās no kādas lietpratējas uzzināt recepti, kuru es nosaucu
“Divi vienā”. Savulaik viņai šo recepti atklāja padomju laika šefpavāre,
kas gatavoja maltītes augstiem priekšniekiem. Jāatzīst, tā ir diezgan
piņķerīga un laikietilpīga padarīšana, bet rezultāts ir to vērts. Proti,
no ogām iegūsim brīnumaini garšīgu sīrupu, bet no ogu pārpalikumiem –
tikpat garšīgu želeju. Un galvenais – nekas netiks izmests laukā,
turklāt šādi var izmantot visus produktus.
Ziemas spelgonī, malkojot
karstu sīrupa dzērienu, būs prieks ne tikai par tā garšu, bet arī par
savu uzņēmību pašam uzmeistarot kaut ko tik gardu.
Dažādu ogu sīrups
Lai
pagatavotu sīrupu, vajadzēs trīs litrus dažādu ogu – jāņogas, upenes,
un kazenes. Var izmantot arī ķiršus, sasaldētas zemenes un avenes.
Saimniece savā dārzā pakāpeniski lasīja avenes un sasaldēja. Tāpat arī
zemenes. Tās sasaldētas var pievienot svaigām ogām. Viņa sīrupu sāk
gatavot tad, kad dārzā ir nogatavojušās kazenes. Tās sīrupam dod īpašu
garšu un arī bagātīgi papildina krāsu buķeti. Uz trim litriem ogu uzlej
divus litrus auksta ūdens un pievieno 50–60 gramu citronskābes. Ja ogas
ir skābenas, citronskābi piešauj nedaudz mazāk. Ogām jānostāvas 24
stundas. Ik pa laikam tās lēni apmaisa. Pēc dienas nostāvēšanas no ogām
izdalījušos šķidrumu nolej katlā.
Lai pagatavotu sīrupu, šķidrumam pievieno tik daudz kilogramu cukura, cik litru ir šķidruma. Pēc tam visu pavāra uz lēnas uguns vismaz desmit minūtes. Pilda pudelēs un nes uz pagrabu vēsumā. Sīrupu var liet klāt tējai, pagatavot padzērienu vai saldējuma kokteili. Cik saimnieču, tik ideju!
Lai ogu pārpalikums
nebūtu jānes uz komposta kaudzi vai jāizmet mēslainē, to lieliski var
izmantot želejas pagatavošanai. Ogu pārpalikumu tā kārtīgi izspiež caur
marli vai sietu, masai pievieno cukuru pēc garšas un pavāra uz lēnas
uguns. Galarezultātā saimniece iegūs garšīgu skaistas krāsas želeju. Lai
izdodas!
Kabači ar sieru
Ko darīt ar bagātīgo kabaču
ražu? Variantu un iespēju ir daudz. Izstāstīšu savējās, pārbaudītās.
Izaugot pirmajiem kabačiem, loģiski, ka tos sākumā notiesājam vienkārši
apviļātus olā, miltos un saceptus uz pannas. Var iztikt arī bez miltiem.
Vēl tos var sacept cepeškrāsnī. Pannu izklājam ar cepamo papīru, uz tā
uzliek šķēlītēs sagrieztus nepāraugušus kabačus, pārber ar garšvielām
pēc saviem ieskatiem un pārkaisa ar sarīvētu sieru. Tam derēs ledusskapī
atrastais sakaltušais siers. Gatavajām kabaču šķēlītēm pārkaisu
sasmalcinātas dilles.
Kabaču kotletes
Brīvdienās,
domājot par ģimenes paēdināšanu un skatoties uz kabaču kalnu, izprātoju
savu recepti vasarīgām kotletēm. Ģimene un kolēģi to novērtēja par labu
esam. Tam vajadzēs kilogramu maltās gaļas, sarīvētu vidēju nepāraugušu
kabaci, sarīvētu palielu kartupeli un prāvu burkānu. Ja no sarīvētā
kabača izdalās pārlieku daudz šķidruma, to nolej. Sarīvētās sastāvdaļas
sajauc ar malto gaļu, pievieno vismaz divas olas, divas deserta karotes
ar kaudzi miltu, ķiploku spiedē spiestu vismaz vienu vidēja lieluma
ķiploka galviņu. Sāli un maltos piparus pievieno pēc savām sajūtām. Var
pielikt arī sasmalcinātus zaļumus. Tas ir gaumes jautājums. Masu kārtīgi
samīca, veido plācenīšus un cep sakarsētā eļļā. Plācenīšus tāpēc, lai
kārtīgi izcepas sarīvētie dārzeņi. Galarezultātā galdā tiek celtas
vieglas un ļoti garšīgas kotletes. Tās var ēst tikai ar salātiem. Labi
garšoja kopā ar tomātu un gurķu salātiem krējumā.
Kabači lieliski der
ne tikai ēdiena pagatavošanā, bet arī salātos ziemas krājumiem. Tiem,
kuriem smeķē pikantas lietas, iesaku pagatavot kabaču salātus ar čili.
Gatavoju tos pirmo reizi, rezultāts – lielisks!
Kabaču salāti ar čili un sarkano papriku
Vajadzēs
trīs kilogramus kubiņos sagrieztu kabaču, sasmalcinātas piecas sarkanās
paprikas, trīs sasmalcinātus čili piparus un 100 gramu ķiploku. Es
ķiplokus saspiedu ķiploku spiedē. To visu ieber katlā, pievieno nepilnu
glāzi labas eļļas, glāzi cukura, trīs ēdamkarotes sāls. Salātus vāra uz
lēnas uguns vismaz 40 minūtes. Vārīšanas beigās pievieno glāzi deviņus
procentus stipra etiķa. Salātus pilda burkās, aizvāko un uzglabā
vēsumā.
Foto: Inga Karpova un Raitis Puriņš
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”