Ar atmiņām par cepumu tūtu
Aizverot acis, varu perfekti atcerēties rindu tuvējā pārtikas veikalā
padomju laikos un pārdevējas meistarīgi zibenīgo papīra tūtas uztīšanu,
lai iesvērtu pārsimts gramu cepumu. Iecienītākie bija tie ar šokolādes
piciņu viducī. Laiki mainījās, un papīra tūtu uztīšana vairs nepaņēma
laiku pārdevēju ikdienā. Arī sviestu vairs papīrā neviens neiesaiņoja.
Maisiņi
un iepakojumi, kas sākotnēji šķita ideāls risinājums, savu uzvaras
gājienu pamazām sāk beigt, jo kļūst skaidrs – katra nieka iepakošana nav
nekāds videi draudzīgais pasākums. Arī padomju laikam sekojošā produktu
pārbagātība veikalos ļāva ieslīgt pašapmierinātībā – paliks pāri,
izmetīsim, nopirksim citu. Tagad daļai cilvēku teju no jauna jāmāca
pašsaprotamas lietas, lai patēriņa neprāts jau visdrīzākajā laikā tiešā
un netiešā nozīmē neaprītu pašu apdzīvoto planētu. Pārtikas ražošana,
izplatīšana un patēriņš ne tikai atstāj iespaidu uz mūsu veselību, bet
arī ietekmē dabas resursus, klimatu, bioloģisko daudzveidību un izmaiņas
vidē. Visa pārtikas aprites sistēma ietekmē cilvēku labklājību daudzās
pasaules vietās. Ik dienas mēs izdarām izvēles, kas ietekmē apkārtējo
pasauli, bet, izvēloties atbildīgu pārtikas patēriņu, mēs varam dot savu
ieguldījumu, lai pasaule mums apkārt veidotos tāda, kādu gribam to
redzēt. Ikdienā šķiet – mūsu mazās izvēles ir pārāk niecīgas, lai
ietekmētu plašo pasauli. Tomēr tieši no niekiem rodas lielas lietas, un
svarīgi sākt pašiem ar sevi.
Pirkt mazāk
Ja pierasts
pie pilna ledusskapja, sākotnēji ir grūti nepirkt tik daudz, lai pa otru
galu neizlietotu atkal nemestu ārā. Tomēr tas ir vien sava rakstura
treniņš ikdienā pie katra pirkuma pārtikas veikalā divreiz padomāt.
Vislabāk ieradināt sevi uz veikalu doties ar sarakstiņu, kādus tieši
produktus nepieciešams iegādāties.
Pāris reizēs var uztrenēt arī
ieradumu apskatīties pārtikas produkta derīguma termiņu un iecerēto
pirkt tik daudz, cik var paspēt izlietot noteiktajā laikā. Pat ja
tirgotājs piedāvā izcilu cenu mocarellas sieram, bet ar derīguma termiņu
vien pāris dienu garumā, ieteicams padomāt, cik reizes tuvākajās dienās
plānojat baudīt ēdienu ar šo sieru. Varbūt pietiks tikai ar vienu
iepakojumu tās dienas vakariņām. Arī ar izcilu cenu nekāds ietaupījums
nesanāks, ja trīs atlikušos iepakojumus izmetīsiet miskastē.
Nevajag
kautrēties preci arī pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt
neraksturīga smarža. Atcerieties – agrāk taču nemaz uz katra produkta
nebija uzspiests derīguma termiņš. Lauku pienam un sviestam taču arī
govs tādu neizdrukā. Deguns un mēle ir veci, bet labi pārbaudīti
mehānismi, kā noteikt produktu svaiguma pakāpi. Te vietā atcerēties, ka
arī no ierūguša piena sanāk izcilas pankūkas, bet ne pirmā svaiguma
sviestu var izmantot cepšanai.
Kā uzglabāt?
Uzglabājot
pārtikas produktus, ir vērts uzmest aci tā marķējumam – kādā temperatūrā
tas jāuzglabā, lai nesabojātos. Pārtika, kas jātur aukstumā no 0°C līdz
+6°C, piemēram, gaļa un gaļas produkti, piens un piena produkti, zivis
un zvejas produkti, salāti ar krējumu, saldie ēdieni, konditorejas
izstrādājumi ar krēmu, nekavējoties jāliek ledusskapī. Jēlos produktus
no gatavajiem jāuzglabā atsevišķi. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai,
piemēram, sieru, nevajag turēt blakus jēlai gaļai vai zivīm. Produktus
vēlams uzglabāt slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus. Starp citu, var
atgriezties pie jau pieminētajām papīra tūtām. Papīrs vēl joprojām ir
viens ļoti labs materiāls (un videi krietni draudzīgāks par plastmasu)
produktu uzglabāšanai.
Papīrā ietītus ledusskapī gana ilgi svaigus
var uzglabāt lielāko daļu dārzeņus un zaļumus. Ir vērts iegādāties
dažāda tilpuma traukus produktu uzglabāšanai un arī pirkšanai. Bez sen
zināmā papīra produktu iesaiņošanā tikpat labs variants ir stikla
trauki. Izcili, ja tuvumā ir pārtikas veikals, kurā pārdod sveramo
krējumu, biezpienu un citus produktus. Tas krietni samazinās ikdienā
izmetamās plastmasas daudzumu. Arī uz darbu līdzi ņemamo ēdienu var
ielikt daudzkārt lietojamā trauciņā, bet sviestmaizes papīra maisiņā.
Tagad veikalos nopērkamas dažādas pudeles un termosa krūzes, kurās
paņemt līdzi ūdeni jeb tēju.
Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nevajadzētu sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās to organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība. Ja plānā ir, piemēram, viesiem gatavot dažādus salātiņus, mērces, kurām izmantots krējums un majonēze, salātiem labāk pievienot neilgi pirms ēdiena pasniegšanas, līdz galam nesagatavotus tos var svaigus uzglabāt ilgāk. Salātus – rasolus, siļķes kažokā – un citus kulinārijas izstrādājumus nevajadzētu atstāt pārlieku ilgi istabas temperatūrā – ja neapēd visu tajā pašā dienā, tie jānovieto aukstumā un jānotiesā ne vēlāk kā nākamajā dienā.
Arī kūkas, tortes ar krēmu nav ieteicams ilgstoši turēt istabas temperatūrā, jo krēmā var savairoties mikroorganismi, kas var kļūt par saindēšanās iemeslu.
Foto: Raitis Puriņš
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”