Divas receptes iebojātiem banāniem
Rūpējoties par saprātīgu planētas resursu izmantošanu, mūsdienās par
vienu no būtiskākajām problēmām tiek nosaukta tieši cilvēku jūtīgā
attieksme pret pārtikas produktu izskatu. Nereti miskastē tiek izmesti
produkti, kas vienkārši zaudējuši savu vizuālo pievilcību – ievītuši,
nobrūnējuši vai apkaltuši. Tomēr nereti šādi produkti vēl visai
veiksmīgi izmantojami. Tos, dažādos veidos pagatavotus, var pārvērst ne
vien vienkārši apēdamā, bet pat greznā maltītē.
Noteikti viens no
tipiskākajiem produktiem, kas mēdz samērā ātri zaudēt vizuālo
pievilcību, ir banāni. Kurš gan nezina, cik ātri tie, ja nedaudz vairāk
saspiesti, iegūst brūnas švīkas un plankumus. Dažkārt, pāris dienu
pavītuši augļu traukā, tie nonāk miskastē. Bet – stop! Tieši no labi
gataviem un viegli apbrūnējušā mizā tērptiem banāniem sanāk
visgaršīgākie konditorejas izstrādājumi.
Banānmaize
Nepieciešams
100 g brūno vai dzelteno rozīņu
75 ml ananasu sulas
175 g kviešu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
1/2 tējk. sāls
125 g nesālīta sviesta
150 g pūdercukura
2 lielas olas
4 ļoti gatavi banāni
60 g sasmalcinātu valriekstu
tējk. vaniļas ekstrakta
50 g sasmalcinātas šokolādes
Nelielā katliņā ielej ananasu sulu un ieber rozīnes. Piecas minūtes
uz lēnas uguns pavāra. Noņem katlu no uguns, uzliek vāku un ļauj stundu
ievilkties. Rozīnes uzsūks lielāko daļu šķidruma. Atlikušo sulu nokāš.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Maizes veidnē ieklāj cepamo
papīru.
Lielā bļodā ieber miltus, pievieno cepamo pulveri, sāli un samaisa. Noliek bļodu malā uz 30 minūtēm.
Tikmēr
pannā izkausē sviestu, neļaujot tam sabrūnēt. Tiklīdz sviests izkusis,
noņem pannu no uguns. Bļodā rūpīgi sajauc izkausēto sviestu ar cukuru,
līdz tas pilnībā izšķīst. Pa vienai pievieno olas, nemitīgi kuļot. Ar
dakšiņu samīca banānus un kopā ar valriekstiem, nokāstām rozīnēm un
vaniļas ekstraktu pieliek sakultajām olām. Labi samaisa. Pakāpeniski
pievieno miltus, ikreiz visu sajaucot vienmērīgā masā. Ielej mīklu
maizes veidnē.
Cep vismaz stundu. Izņem maizi no cepeškrāsns un
noliek dzesēties ar visu veidni. Kad maize atdzisusi, izceļ no veidnes
un sagriež šķēlēs.
Banānu un auzu pārslu cepumi
Nepieciešams
4 ļoti gatavi banāni
2 glāzes auzu pārslu (aptuveni 250 ml)
Banānus bļodā saspaida ar dakšiņu un sajauc ar auzu pārslām. Uz
cepamās plāts izklāj cepamo papīru un uz tā ar tējkaroti liek nelielus
mīklas plācenīšus. Jāatceras, ka šajā receptē nav sastāvdaļu, kas
veicinātu cepumu uzpūšanos, līdz ar to tie sanāks tādi, kā jau uz pannas
būsiet uzlikuši.
Plāti ievieto līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10–15 minūtes. Kad cepumi gatavi, tos atstāj padzist uz plāts.
Šie
ir ārkārtīgi vienkārši cepumi, kas izdosies jebkuram. Tomēr, gatavojot
mīklu, mazliet jāseko arī savai izjūtai (galu galā, banāni mēdz būt
dažāda lieluma), un, ja mīkla šķiet pārāk šķidra, tai jāpievieno vēl
pārslas vai ēdamkarote miltu. Tāpat, ja vēlme pēc salduma ir
nepārvarama, var pievienot nedaudz cukura, kas varētu būt īpaši aktuāli,
ja banāni nav ļoti gatavi. Man garšo, ja daļu auzu pārslu aizstāj ar
sadrupinātiem riekstiem un sasmalcinātiem žāvētiem augļiem. Var pielikt
arī mazos gabaliņos sasmalcinātu šokolādi. Šeit nu reiz ir brīva vieta
improvizācijai.
Foto: Raitis Puriņš
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”