ZZ.lv ARHĪVS

Mitrināt un atsvaidzināt, barot un saudzēt – kā kopt ādu vasarā?

zz.lv

2018. gada 20. jūlijs 14:45

131
Mitrināt un atsvaidzināt, barot un saudzēt – kā kopt ādu vasarā?

Bez saules iedeguma un silto vakaru baudīšanas ģimenes vai draugu lokā vasaras pilnbriedā karstums ne vien apgrūtina ķermeni ar pastiprinātu svīšanu, bet arī citām izmaiņām ķermeņa kopšanā un veselības uzturēšanā. Šajā laikā ķermenim nepieciešama papildu attīrīšana, mitrināšana, barošana un aizsardzība. Vairāk par to, kā rūpēties par savu ķermeni vasaras sezonā ar vienkāršām tautas metodēm, stāsta “Euroaptieka” farmaceite Ieva Zvagule.

Sejas āda – mitrini, atsvaidzini un masē!

Ja ledusskapī ir saldētas ogas, sejas ādas mitrināšanu un atsvaidzinošu efektu var panākt ar ķirbju, jogurta un zemeņu sejas masku. Sajauc dažas ogas ar ķirbja mīkstumu līdzīgās proporcijās un sablenderē. Iegūto masu sajauc ar bezpiedevu jogurtu un uzklāj vienmērīgā slānī uz sejas ādas. Ļauj maskai iedarboties 15 minūtes, noskalo ar remdenu ūdeni. “Zemenēs esošais kalcijs, cinks, dzelzs un antioksidanti veicinās šūnu atjaunošanās procesus, savukārt ķirbī ir virkne vitamīnu, aminoskābes un karotinoīdi, kas savukārt ādu mitrinās un baros,” skaidro farmaceite. Tāpat karstajā laikā patīkamu vēsumu un mitrināšanu nodrošinās gurķa šķēlīšu uzklāšana uz sejas ādas. To sastāvā ir vitamīnu gūzma – B1, B2, B3, B5, B6 un C vitamīns, kā arī kalcijs, dzelzs, fosfors, kālijs, magnijs un cinks.

Savukārt interesants vingrinājums tā saucamo “vārnu kājiņu” mazināšanai ir šāds – aptuveni minūti ar īkšķiem ir jāspiež uz punktiem, kas atrodas centimetra attālumā no ārējiem acs kaktiņiem. Atkārto divas līdz trīs reizes.

Skrubji slaidām līnijām

Uz ķermeņa nepārtraukti veidojas atmirušās ādas šūnas – ja tās netiek laicīgi “noskrubētas”, tiek nosprostotas poras un āda netiek pietiekami mitrināta. Vienkāršākā tautas metode ir kafijas skrubis – tas ne vien palīdz mazināt celulītu, bet pēc tā lietošanas āda iegūst vieglu iedeguma efektu. Lai pagatavotu skrubi, viena ēdamkarote skāba krējuma jāsamaisa ar ēdamkaroti maltas kafijas. Iegūtā masa jāierīvē ādā līdz vieglam sārtumam un pēc tam jānoskalo ar siltu ūdeni.

“Aromātiskāks būs medus skrubis. 200 gramu katra – jūras sāli, brūno cukuru un medu – sajauc kopā. Maisījumam pievieno 15 mililitrus jojobas eļļas, savukārt 15 pilienus ēteriskās eļļas – pēc paša izvēles! Iesūcoties ādā, eļļas palīdz veidot dabisku aizsargslāni, aizturot ādā mitrumu. Tā tiek nodrošināts, ka tas neizgaro no ādas virsmas. Visas dabiskās eļļas satur ar antioksidanta iedarbību apveltīto E vitamīnu, kā arī daudz nepiesātināto taukskābju un citus taukos un ūdenī šķīstošos vitamīnus, kas labvēlīgi ietekmē ādas funkcijas,” skaidro Ieva Zvagule.

Pēdu kopšana vasarā

Vasarā pēdas iziet cauri veselam lērumam problēmu – staigāšana basām kājām, neelpojoši apavi vai īpaši pastiprināta svīšana. Tulznas, varžacis, nagu sēnīte un kārpas ir tikai dažas no iespējamām infekcijām karstajā vasaras laikā.

Lai atbrīvotos no sviedriem, lieti noderēs kāju vanniņas ar jūras sāli. Tās ne vien atbrīvos pēdu ādu no toksīniem un netīrumiem, bet arī samazinās ādas iekaisumus. Savukārt, pirms dodies uz pludmali vai treniņu, “Euroaptieka” farmaceite iesaka pēdas dezinficēt, kā arī uzklāt barojošu krēmu pēdām: “Pēc peldes jūrā, staigājot pa pludmales smiltīm, pēdas kļūst ļoti uzņēmīgas pret dažādiem patoloģiskiem mikroorganismiem. Tādēļ der atcerēties – ja pēdu āda ir elastīga un pabarota, tai būs vieglāk atvairīt infekcijas.”


Publicitātes foto