ZZ.lv ARHĪVS

Sausuma dēļ arī Jelgavas novadā prasa izsludināt ārkārtas stāvokli

Gaitis Grūtups

2018. gada 22. jūnijs 14:13

134
Sausuma dēļ arī Jelgavas novadā prasa izsludināt ārkārtas stāvokli

Sakarā ar ieilgušo sausumu Jelgavas novada ārkārtas domes sēdē pieņemta prasība valdībai izsludināt Jelgavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā ārkārtas situāciju lauksaimniecībā. Lai risinātu šo problēmu, dome pieprasa Zemkopības ministrijai izstrādāt mehānismus lauksaimniekiem nodarīto zaudējumu kompensēšanai, tostarp rast iespēju noteikt atvieglotus nosacījumus platību maksājumu izmaksai, kā arī atcelt dīzeļdegvielai akcīzes nodokli. 

Šādu ārkārtas domes lēmumu rosinājuši vairāki pazīstami lauksaimnieki, kuri 20. jūnijā Jelgavas novada domē iesniegtajā vēstulē raksta, ka nepieredzētais sausums izraisījis bažas, ka graudaugu raža šogad varētu būt pat uz pusi mazāka. Arī lopbarība nav sagādāta pietiekamā daudzumā. “Tas nozīmē, ka lauksaimniekiem var būt problēmas nokārtot kredītsaistības,” teikts iesniegumā. Dokumentu parakstījuši zemnieku saimniecības “Jaunupenieki” īpašnieks Andris Apsītis, zemnieku saimniecības “Valneri” īpašnieks Juris Lavenieks, agrofirmas “Lielvircava” vadītājs Uldis Antīpins, zemnieku saimniecības “Gaitas” īpašnieks Jānis Caune u.c. Zemnieku iesniegumā ir arī prasība samazināt nekustamā īpašuma nodokli, kā arī atcelt OIK maksājumu patērētajai elektrībai. Lauksaimnieki cer, ka ārkārtas stāvokļa izsludināšana atvieglotu viņu sarunas ar bankām, kuru dotie aizdevumi nav nesuši cerēto labumu.

Viens no domes ārkārtas sēdes lēmuma rosinātājiem lauksaimnieks un Jelgavas novada domes deputāts J.Lavenieks teic, ka tāds sausums pēdējā laikā nav pieredzēts. “Pirms dažiem gadiem laukiem lielu skādi nodarīja kailsals. Toreiz veiksmīgi izgājām no situācijas, pavasarī pārsējot laukus. Tagad krīze var būt smagāka. Mēs nezinām, cik nokulsim. Varbūt pat uz pusi mazāk,” spriež J.Lavenieks.


Foto: no arhīva. Visu rakstu lasiet 21. jūnija “Zemgales Ziņās”