ZZ.lv ARHĪVS

Būriņu ceļā manīts Latvijas dabai bīstams bruņurupucis

zz.lv

2018. gada 21. jūnijs 20:51

987
Būriņu ceļā manīts Latvijas dabai bīstams bruņurupucis

Kāds jelgavnieks Būriņu ceļa vasarnīcu rajonā pamanījis iespaidīga izmēra un Latvijas klimatiskajiem apstākļiem nepiemērotu bruņurupuci, informē portāls tvnet.lv.

Kā skaidro Rīgas Zooloģiskā dārza speciālists Māris Lielkalns, tas ir sarkanausu bruņurupucis, kuru savvaļā laist nevar, jo tas var pie mums iedzīvoties un kaitēt dabai.

Sarkanausu bruņurupuči ir plēsēji, kas pārtiek no ūdens iemītniekiem (zivtiņām, kukaiņiem, kāpuriem) – no visādu veidu “gaļas”. Regulāri izmedījot ūdenstilpi, tā paliek tukšāka. Turklāt dzīvnieka iekšējo un ārējo parazītu ietekme uz vidi neesot paredzama, viņš brīdina un mudina dzīvnieku nogādāt Rīgas zoodārzā vai Latgales zoodārzā Daugavpilī. Zoodārzā ir izveidota bruņurupuču patversme, kurā tiek nogādāti apnikušie mājas rupuči, kā arī dabā atrastie sarkanauši.

Citas Eiropas valstis jau ir pilnas ar šiem bruņurupučiem, kuru dzimtene ir Amerika, atzīst M.Lielkalns.

Savukārt Daugavpils Universitātes bioloģijas doktors Mihails Pupiņš lūdz visus, kuri pamanījuši kādu bruņurupuci savvaļā, mēģināt to noķert, ielikt spainī vai citā traukā ar augstām sienām un zvanīt pa tālruni 29621191 jebkurā laikā, lai saņemtu tālākus norādījumus. Tas ir svarīgi, lai šie bruņurupuči nesavairotos savvaļā, ņemot vērā neparedzamo ietekmi, ko tie var atstāt uz Latvijas dabu.


Aculiecinieka foto