PVD: Gaidot svētkus, iepērcies, uzglabā un gatavo droši!
Par to, lai iegādātos un celtu galdā tikai
drošu pārtiku, jādomā ik reizi, dodoties iepirkties, taču īpaši
aktuāli tas kļūst, tuvojoties svētkiem un brīvdienām. Ievērojot
latviešu tradīcijas, vasaras saulgriežu, Līgo vakara un Jāņu
dienas galdam saimnieces sarūpēs visdažādākos gardumus, savukārt
saimnieki sagatavos ugunskurus un āra grilus, iegādāsies vislabāko
alu. Tuvojoties svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
atgādina – iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam,
iepērcies tikai drošās tirdzniecības vietās, pievērs uzmanību
pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un marķējumam, it
īpaši – derīguma termiņam, mājās pārtikas produktus uzglabā
atbilstošā temperatūrā.
iepērcies tikai legālā tirdzniecības vietā;
“ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tikai to, kuru vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
ja tev vai taviem tuvajiem ir alerģijas, paskaties, vai produkts nesatur alergēnus;
pārliecinies, vai produkta iepakojums nav bojāts;
nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;
saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.
Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.
Uzglabā droši:
paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram, gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.
Gatavo un ēd droši:
sākot gatavot, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
saldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī;
produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
gatavie produkti un jēlprodukti jāapstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesē un novieto aukstumā;
vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dara, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens atkārtoti jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķi kažokā, kulinārijas izstrādājumus – neuzglabā pārlieku ilgi: ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.
Anna Joffe, PVD
Foto: laukutikls.lv
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”