ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novada dome plāno lūgt ārkārtas situācijas izsludināšanu

LETA

2018. gada 20. jūnijs 14:04

1236
Jelgavas novada dome plāno lūgt ārkārtas situācijas izsludināšanu

Jelgavas novada dome šodien sanāk uz ārkārtas sēdi, lai rosinātu Ministru kabinetu (MK) izsludināt ārkārtējo situāciju novada teritorijā.

Jelgavas novada domes ārkārtas domes sēde notiks pulksten 17, un tajā iekļauts tikai viens darba kārtības punkts – "Par pieprasījumu izsludināt ārkārtas situāciju Jelgavas novadā". Novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone aģentūrai LETA skaidroja, ka lēmumprojekts domes sēdei tiek gatavots, balstoties uz Jelgavas novada zemnieku un lauksaimnieku parakstītu iesniegumu domei ar lūgumu izsludināt ārkārtas situāciju sausuma nodarīto postījumu dēļ sējumiem.

Uz ārkārtas sēdi sanāk arī Tukuma novada dome, kas par ārkārtējās situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā Tukuma novada administratīvajā teritorijā plāno lemt pulksten 16. Lēmumu dome plāno pieņemt, pamatojoties uz vairāku lauksaimniecības uzņēmumu iesniegumiem ar lūgumu izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā. Sausums novadā skāris lielāko daļu lauksaimniecībā izmantojamo zemju, situācija ir kritiska, sausuma skartajās teritorijās lauksaimniecības uzņēmumiem radušies nepārvaramas varas apstākļi.

"Tādējādi pie šādiem apstākļiem uzskatāms, ka ir pamats lūgt valsts atbalstu grūtībās nonākušajiem lauksaimniekiem," uzskata domē.

Līdz ar lūgumu pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas dome plāno ierosināt Zemkopības ministriju (ZM) realizēt uzņēmēju atbalsta pasākumus krīzes situācijas pārvarēšanai, bet MK – sniegt finansiālu atbalstu novada uzņēmējiem un iedzīvotājiem, lai daļēji kompensētu zaudējumus, kas radušies lauksaimniecības teritorijām ilgstoša sausuma rezultātā.

Savukārt "Zemnieku saeima" otrdien, 19. jūnijā, nosūtīja vēstuli Valsts kancelejai, ZM, Finanšu ministrijai un Latvijas Pašvaldību savienībai ar aicinājumu MK izsludināt un Saeimu apstiprināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā ilgstošā sausuma dēļ.

Biedrībā skaidroja, ka šā gada aprīlī, maijā un jūnijā Latvijas teritorijā nokrišņu daudzums bija nepietiekošs lauksaimniecības kultūraugu normālai veģetācijai, kā arī attīstības un augšanas nodrošināšanai. Lielā daļā Latvijas lietus nav lijis kopš aprīļa, tādējādi lauksaimniecības zemes daudzviet ir izkaltušas un augi novārguši vai pilnībā iznīkuši. Prognozēts, ka raža daudzās saimniecībās šogad tiks iegūta nepietiekamā apmērā, lai lauksaimnieki būtu spējīgi norēķināties ar kreditoriem.

Uz kritisko situāciju sausuma dēļ norādījuši augļu, ogu, dārzeņu un labības audzētāji. Tāpat ilgstošais sausums ietekmē lopkopjus, jo ir problēmas ar barības nodrošināšanu mājlopiem.


Foto: Raitis Puriņš