ZZ.lv ARHĪVS

Baltijas valstu Augstākās tiesas tiesneši iestāda ozoliņu “Aučos” (FOTO)

Andra Ozola

2018. gada 15. jūnijs 18:04

5455
Baltijas valstu Augstākās tiesas tiesneši iestāda ozoliņu “Aučos” (FOTO)

Rīgā 14. jūnijā norisinājās trīs Baltijas valstu Augstāko tiesu priekšsēdētāju tikšanās un tiesnešu konferencē, kurā tiesu darbinieki atskatījās uz tiesu sistēmu attīstību valstu pirmajā simtgadē. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Augstāko tiesu ikgadēja tikšanās ir tradīcija, un īpašajā visu Baltijas valstu simtgades gadā tā notiek Rīgā.

Ņemot vērā tikšanās īpašo simtgades akcentu, Baltijas valstu Augstāko tiesu tiesneši šodien, 15. jūnijā, apmeklēja Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzimtas mājas “Auči”. Tur dzīvojis arī prezidenta dēls Mintauts Čakste, kurš bija viens no Latvijas Senāta senatoriem (Latvijas Senāts ir Augstākās tiesas priekštecis – kasācijas instances tiesa Latvijas brīvvalsts pirmajā posmā).

Konferencē “Tiesu sistēmu attīstības simtgades ceļš Baltijas valstīs” katra tiesa dalījās ar savu vēsturisko pieredzi, akcentējot Augstākajām tiesām un tiesu sistēmām nozīmīgākos notikumus un attīstības procesus simts gados. Latvijas Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece stāsta, ka mūsu valsts Augstākā tiesa kolēģiem piedāvāja noskatīties filmu “Senatori”, kas konferences nolūkā tulkota angļu valodā. Filmā ir sižets, kurā runā Mintauta Čakstes mazmeita Kristīne Čakste un tiek rādīti “Auči”, tādēļ tiesnešu delegācija “Aučos” ieradās jau informēta.

Baltijas valstu Augstākās tiesas pārstāvji Čakstu dzimtas piemiņai kopā ar Mintauta Čakstes mazmeitu Kristīni Čaksti “Aučos” iestādīja piemiņas ozolu. Pasākumā piedalījās Latvijas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Lietuvas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Rimvīds Norkus, trīs tiesneši no Lietuvas un trīs no Igaunijas, kā arī Latvijas Augstākās tiesas pārstāvji.

Viesi ar interesi noklausījās “Auču” memoriālā muzeja gides Inetas Freimanes stāstījumu par Jāņa Čakstes dzimtu, kurā bez paša prezidenta, kurš savu karjeru sāka, strādājot par advokātu Jelgavā, arī vairāki viņa dēli – Visvaldis, Mintauts un Konstantīns – bija juristi. “Labi, ka jums Latvijā ir tāda vieta, kur atbraukt. Mums Igaunijā nav,” sacīja Igaunijas Augstākās tiesas tiesnesis Ēriks Kergandbergs.

“Man kā ikvienam Latvijas pilsonim, īpaši šogad, Latvijas simtgadē, Jānis Čakste ir reāls cilvēks, kuram pateicoties mēs esam un dzīvojam savā valstī. Kā juristam man ir profesionāls lepnums – lai gan mūs šķir vairākas paaudzes, mēs nosacīti varētu būt amata brāļi,” “Ziņām “ uzsvēra Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Vēl šodien Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Augstāko tiesu pārstāvji apmeklēja Zemgales apgabaltiesu, lai iepazītos ar apelācijas instances darbu, sadarbību ar Augstāko tiesu un tiktos ar tiesnesi Juri Siliņu, kurš ir Latvijas Tiesnešu biedrības prezidents.


Foto: Raitis Puriņš