Veidojot kompostu, pārtikas atkritumi kārtīgi jāsajauc ar dārza atkritumiem
Mūsdienu patēriņa apmierināšanai ir nepieciešams liels dabas resursu
apjoms, un ražošanas procesi rada būtisku gaisa, ūdens un augsnes
piesārņojumu, tai skaitā atkritumus. Daudzas iegādātās preces ir ar ļoti
īsu kalpošanas termiņu un jau pēc neilga laika nonāk atkritumu tvertnē.
Lai arī neaizdomājoties tā nemaz nešķiet, vairākums (89–98 procenti)
mājsaimniecību radīto atkritumu ir pārstrādājami, reģenerējami,
kompostējami vai izmantojami atkārtoti, taču Latvijā atkritumu šķirošanā
un pārstrādē joprojām ir, kur attīstīties.
Nereti, sarunājoties ar
cilvēkiem, atklājas, ka arī bioloģiskos atkritumus viņi pārsvarā met
nešķirojamo atkritumu urnā, lai gan savā mājsaimniecībā nav nemaz tik
grūti tos nodalīt. Īpaši ja dzīvo privātmājā, ierīkot vietu šādu
atkritumu izmešanai nav nekas sarežģīts. Turklāt – ja komposta kaudze
vai kaste tiek uzturēta, izveidojušos masu varēs izmantot atkārtoti
dārzkopībā.
Kompostu iespējams gatavot visu veģetācijas periodu.
Kompostēšanai izmantojams ir viss, kam ir augu izcelsme. Kompostēšana ir
bioloģisks process, kurā galvenā loma tiek mikroorganismiem. To
sekmīgai darbībai nav vajadzīgs daudz – tikai ogleklis, slāpeklis, ūdens
(mitrums) un barības vielas. Vēl noteikti ir jāmin skābeklis vai
vienkārši gaisa klātbūtne.
Jākārto slāņos
Pārtikas
atkritumi kārtīgi jāsamaisa ar dārza atkritumiem. Trūdēšanas process
norit ātrāk, ja pārtikas atkritumus rūpīgi sajauc ar dārza atkritumiem –
sienu, zāli, sasmalcinātiem zariem. Trūdēšana nesāksies, ja
kompostējamos atkritumus veidos tikai zāle vai siens. Kompostējamie
atkritumi jākārto slāņos, veidojot piramīdu, kuras augstums nepārsniegtu
viena līdz 1,5 metru augstumu, tādējādi komposta kaudzei varēs vieglāk
piekļūt gaiss. Kad piramīda izveidota, kompostu ieteicams pārklāt ar
sienu, zāli vai koka lapām.
Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centra Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā
Māris Narvils, skaidrojot komposta veidošanas pamatprincipus, uzsver –
lai mikroorganismi sekmīgi varētu vairoties, tiem obligāti ir
nepieciešams mitrums. Vislabāk, ja tas būs 40–60 procentu. Var teikt, ka
kompostam ir jābūt mitram, bet no tā nedrīkst sūkties ūdens. To var
salīdzināt ar dušas švammi – tā ir mitra, bet ūdens no tās netek. Ja
ūdens ir par daudz, kompostējamā masa sablīvēsies un samazināsies gaisa
piekļuve. Ar ūdeni var sākties slāpekļa izskalošanās. Kompostēšanas
process bez gaisa piekļuves kļūs anaerobs. Tas palēnināsies, parādīsies
nejauka smaka. Savairosies mikroorganismi, kam skābekli nevajag. To
darbības ietekmē radīsies metāns (CH4) un ogļskābā gāze (CO2).
Vienkāršākais veids, kā no tā izvairīties, ir kompostējamo masu pārrakt.
Tā tiks panākta mitruma izlīdzināšanās un nodrošināta gaisa piekļuve
kompostējamai masai. Lielu nokrišņu periodos jānodrošina, ka liekais
mitrums neiekļūst kompostējamā masā. To var izdarīt, komposta kaudzi
nosedzot ar mitrumu absorbējošiem materiāliem – sausas lapas, salmi,
frēzkūdra. Sausuma periodos var nākties komposta kaudzi papildināt ar
ūdeni, to salaistot. Ļoti labi ir sagatavot komposta “vircu”, izšķīdinot
iepriekšējo kompostu ūdenī un salaistot kaudzi ar to. Tā tiks veicināts
kompostēšanas process.
Nepieciešams gaiss
Mikroorganismiem
gaisa klātbūtne ir vitāli nepieciešama, tas sekmē to vairošanos.
Mikroorganismu darbības rezultātā gaiss tiek iztērēts, tādēļ to vajag
papildināt. Tas nozīmē, ka pienācis laiks komposta kaudzi pārjaukt. To
iespējams izdarīt ar traktoru un frontālo iekrāvēju, vēl labāk, ja to
var izdarīt ar mēslu izkliedētāju. Mazas kaudzes pārrok ar lāpstu.
Slinkāki cilvēki var kaudzē ievietot kārtām salmus, žagarus, skuju koku
zarus. Gaisa piekļuvei iespējams veidot gaisa kanālus – ar attiecīga
diametra apaļdzelzi izveido vertikālus kanālus ik pa 20 centimetriem.
Temperatūrai
komposta kaudzes iekšienē ir būtiska nozīme komposta kvalitātes
nodrošināšanai. Nedaudz temperatūru no ārienes ietekmēs saule. Komposta
kaudzē temperatūra paaugstinās mikroorganismu vielmaiņas rezultātā.
Pārveides procesa rezultātā tie paaugstinās komposta kaudzes
temperatūru. Pareizi sagatavotā komposta kaudzē temperatūra uzkāps līdz
+55°C un pat vairāk. Saglabājot šo procesu vismaz trīs dienas, tiks
iznīcinātas nezāļu sēklas un slimību patogēni – sēnītes un baktērijas.
Pēc šī posma kompostēšanā iesaistīsies arī citas sēnes, baktērijas un
organismi: vaboles, mitrenes, simtkāji, zirnekļi utt., kā arī svarīgākie
– sliekas.
Samazina atkritumu apjomu
Veidojot dārzā
kompostu, ieguvums ir ne tikai pēc tam dārzkopībā izmantojamā masa, bet
arī atkritumu apjoma samazināšana. Galu galā tiek arī taupīts fosilās
enerģijas daudzums, kas nepieciešams to transportam uz izgāztuvi. Tāpat
var uzskatīt, ka tiek palielināta dzīvnieku sugu bioloģiskā daudzveidība
savā dārzā (tauriņi, sliekas, vaboles).
Mūsdienās kompostu veido ne
tikai privātmāju iedzīvotāji, tas kļuvis par modīgu izaicinājumu arī
dzīvokļos dzīvojošajiem. Labā ziņa ir tā, ka nu jau ne vienā vien
pilsētā arī daudzdzīvokļu māju pagalmos izvietotas urnas bioloģiskajiem
atkritumiem. Tas ir brūns konteiners ar maziem caurumiņiem lejasdaļā un
vākā. Organiskie atkritumi, izmetot šajā konteinerā, jāliek papīra
maisiņā vai jāietin avīzē, tos nedrīkst izmest plastmasas maisiņos.
Foto: Raitis Puriņš
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”