ZZ.lv ARHĪVS

Cilvēki par atkritumu šķirošanu joprojām ir jāizglīto

Inita Savicka

2018. gada 14. jūnijs 19:29

284
Cilvēki par atkritumu šķirošanu joprojām ir jāizglīto

Aleksandrs Vasiļjevs atkritumus šķiro, kopš pilsētā parādījās tam piemērotas atkritumu tvertnes. Viņš kā daudzdzīvokļu mājas vecākais uzcītīgi seko līdzi, lai iedzīvotāji pareizi šķirotu atkritumus. Ja kāds kopējā konteinerā izmet plastmasas pudeles, viņš tās pārliek tam domātajā.

A.Vasiļjevs atzīst – cilvēki vēl joprojām ir jāizglīto šajā jomā. Pa šiem gadiem viņš secinājis, ka tādu, kas pareizi un uzcītīgi šķiro, ir maz. Īpaši raksturīgi esot plastmasu mest kopējā atkritumu tvertnē.

“Cilvēki ļoti vienaldzīgi pret to izturas. Vecākā paaudze vēl tam kaut cik pievērš uzmanību, bet jauniešiem gan vienalga, kur likt atkritumus, bieži vien pat nespēj tos iemest tvertnē. Nosviež turpat zemē,” novērojumos dalās A.Vasiļjevs un piebilst: “Ja arī cilvēki met plastmasas pudeles plastmasai paredzētājā atkritumu tvertnē, tad tās nesaloka, savukārt papīram un kartonam paredzētajā konteinerā saliek nesalocītas kartona kastes. Dažas tādas iemet, un konteiners uzreiz ir pilns. Cik varu, tik pats pēc tam saloku,” stāsta A.Vasiļjevs.

Viņš uzskata, ka nav grūti mājās kādā maisā salikt papīru, stikla vai plastmasas pudeles un to sašķirot pie atkritumu tvertnēm. Viņš pats tā dara, un atkritumu šķirošana viņam nesagādā nekādas rūpes. “Tagad pat var plastmasu un kartonu likt kopā. Pro­blēma ir ar alumīnija bundžām, tām arī varēja būt kāds atsevišķs konteiners,” prāto A.Vasiļjevs.

Viņš stāsta, ka cilvēki nereti aizbildinās, ka burkas kārtīgi jāizmazgā, pirms drīkst iemest stiklam domātajā konteinerā. “Protams, nevajag tajās nezin ko atstāt, bet pietiek, ja izskalo. Kāds alus mīļotājs regulāri izmet kopējā atkritumu tvertnē tukšās stikla alus pudeles. Esmu aicinājis to nedarīt, sakot, ka turpat blakus ir stiklam paredzēts konteiners. Viņš neieklausās, iebilstot, ka visa tā šķirošana esot muļķības,” klāsta A.Vasiļjevs.


Foto: Gatis Bogdanovs

Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu