ZZ.lv ARHĪVS

Artūra Blumfelda un Mārītes Bahromkinas ģimene sākusi atjaunot Svētes pili (FOTO)

Andra Ozola

2018. gada 13. jūnijs 22:36

29292
Artūra Blumfelda un Mārītes Bahromkinas ģimene sākusi atjaunot Svētes pili (FOTO)

Kāpēc jūs vispār to darāt, un vai jums ar galvu viss ir kārtībā? Tie ir visbiežāk uzdotie jautājumi, kurus nākas dzirdēt Artūram Blumfeldam un Mārītei Bahromkinai – jaunai ģimenei no Jelgavas novada Svētes pagasta, kas iegādājusies īpašumā Svētes pili un tai piegulošo aptuveni trīs hektāru lielo teritoriju, sākusi tās sakopšanas un atjaunošanas darbus. 

Svētes jeb Lielsvētes muižas kungu māja jeb Svētes pils savulaik bija Kurzemes un Zemgales hercoga Pētera Bīrona vasaras rezidence, kuru pēc hercoga pasūtījuma 1774. gadā uzbūvēja galma arhitekts Severīns Jensens.

Pilij bija izteikts centrālais korpuss un gari sānu korpusi, kuros divu stāvu augstumā atradās oranžērija un gleznu galerija. Pils Ovālā zāle greznuma ziņā bijusi līdzvērtīga Rundāles pilij. Pie pils bija stallis, kalpu mājas un parks.

1876. gadā sākās Svētes muižas pārbūve armijas vajadzībām un tika uzceltas kazarmas, kurās dzīvoja vispirms Krievijas impērijas, pēc tam Latvijas armijas karavīri. Pēc Otrā pasaules kara bijušajās muižas ēkās atradās padomju armijas kazarmas. Pēc armijas izvākšanās visas pārvērtās graustā.


Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet 14. jūnija “Zemgales Ziņās”