ZZ.lv ARHĪVS

Kā saulē radītos apdegumus padarīt nesāpīgākus?

Liene Andersone-Kolosova

2018. gada 13. jūnijs 08:50

771
Kā saulē radītos apdegumus padarīt nesāpīgākus?

Neaizsargājot ādu, to nenosedzot vai neieziežot ar pretapdegumu krēmu, uzturoties ilgstoši atklātā saulē vai tajā laikā fiziski strādājot, cilvēki ar jutīgāku ādu ātri vien var dabūt vai jau ir dabūjuši apdegumus. Āda ir sarkana, sūrst, stipri niez, šķiet vai patiešām pulsē, izmetušās ūdeņainas čūlas – tās ir galvenās ādas apdeguma pazīmes.

Pastāv vairākas tautas metodes, kā apdegumus no saules padarīt mazāk sāpīgus, tāpat ir arī mūsdienīgi medicīniski līdzekļi ādas apdegumu ārstēšanai.

Mediķi pirmo iesaka uz apdeguma uzlikt vēsu kompresi. Ideāls variants ir aukstā avota vai akas ūdenī samērcētas lina vai kokvilnas lupatiņas, var būt arī maigs dvielis. Procedūra jāatkārto vairākas reizes, turot vismaz 15 minūtes. Lai paātrinātu apdegušas ādas atjaunošanos, virsū jāliek alvejas ūdens – saspiež alvejas mīkstumu, pielej nedaudz ūdens.

Dermatologi neiesaka uz apdeguma likt sviestu vai skābo krējumu, jo apdegusi āda ir sakairināta, bet krējumā esošās pienskābes baktērijas radīs tikai papildu kairinājumu, labāk derēs bezpiedevu jogurts. Nedrīkst vietu arī mazgāt ar ziepēm un sūkli, kas visu padarīs vēl ļaunāku. Ejot vannā, ūdenim var pievienot nedaudz sodas, auzu pārslas vai ābolu etiķi. Pēcvannas kompresēm var izmantot melnās tējas maisiņus.

Palīdzēs arī medus, jo tam piemīt spēcīgas antibakteriālās un pretiekaisuma īpašības, kas palīdzēs apdegumiem ātrāk sadzīt: jāuzklāj neliels daudzums medus uz marles un tad jāuzliek uz kairinātās ādas. Var arī sagatavot marles kompresi ar atdzesētu olas baltumu, kas sakults putās. Nomierinošas un antioksidantu īpašības ir arī kartupeļu sulai un gurķim (tiem jābūt aukstiem, ieteicams sakapātiem vai saspiestiem) – tas arī novērš pūšļu veidošanos. Kompresi apdeguma vietai var pagatavot arī no sarīvētiem kartupeļiem vai kartupeļu šķēlēm, pārklājot tos ar marli un atstājot uz pusstundu. Pēc mazgāšanās āda jāieziež ar mitrinošu līdzekli, kas satur alvejas ekstraktu un E vitamīnu. Stiprākiem apdegumiem iesaka putas un krēmus, kuru sastāvā ir bepantenols.

Ja āda ir ieguvusi saules apdegumu, bojātā āda nolobīsies pēc četrām līdz septiņām dienām.

Tāpat svarīgi atgādināt, ka jādzer ļoti daudz šķidruma – ieteicams ūdens, kuram klāt ir sāļi.

Ja pēc apdegšanas saulē pasliktinās pašsajūta – sāp galva, ir drudzis, slikta dūša –, jāmeklē mediķu palīdzība.

Īpaši no apdegumiem saulē jāsargā ir roku delmu virspuses, kakls un dekoltē zona, skausts, muguras augšdaļa un seja: šajās vietās apdegumu gadījumā būs gan vizuāls defekts, gan diskomforta sajūta, veicot ikdienišķus darbus.


Foto: "Euroaptieka"