ZZ.lv ARHĪVS

Kalnciema vidusskola uzsāks valsts aizsardzības mācības pilotprojektu

zz.lv

2018. gada 5. jūnijs 10:07

2023
Kalnciema vidusskola uzsāks valsts aizsardzības mācības pilotprojektu

Kalnciema vidusskola būs viena no tām, kura septembrī uzsāks valsts aizsardzības mācības pilotprojektu, informē Aizsardzības ministrija.

Tāpat pilotprojektā piedalīsies Skrundas vidusskola, Kalnu vidusskola, Tilžas vidusskola, Alūksnes vidusskola, Zemgales vidusskola, Skaistkalnes vidusskola, Jaunjelgavas vidusskola, Raunas vidusskola, Balvu profesionālā vidusskola, Staiceles Sporta profesionālā vidusskola, Daugavpils 16. vidusskola, Rīgas 28. vidusskola un Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskola.

Valsts aizsardzības mācības mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošās aizsardzības kontekstā, skaidro ministrija.

Valsts aizsardzības mācību skolās pasniegs jaunsargu instruktori, kuri papildus esošajai militārajai izglītībai iegūs arī pedagoģisko izglītību.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 22. maijā atbalstīja ieceri, sākot ar 2024. gadu, valsts aizsardzības mācību ieviest kā obligātu priekšmetu visās valsts vidējās izglītības iestādēs.

Vakar Latvijas Kara muzejā notika atvērta diskusija “Jaunsardze un valsts aizsardzības mācība: loma, iespējas un izaicinājumi”, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, valsts kontroliere Elita Krūmiņa, Jaunsardzes un informācijas centra direktors pulkvežleitnants Aivis Mirbahs un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētniece Dr. Ieva Bērziņa.

Diskusijas laikā I.Bērziņa prezentēja atziņas par pilsoniskā patriotisma lomu jauniešu izglītībā valsts aizsardzības mācības programmā un valsts attīstībā, valsts kontroliere E.Krūmiņa informēja par Jaunsardzes kustības likumības un lietderības revīzijas rezultātiem un sniegtajiem ieteikumiem, savukārt pulkvežleitnants A.Mirbahs stāstīja par Jaunsardzes lomu valsts aizsardzības mācības izveidē un plānošanā, valsts aizsardzības mācības priekšmeta ieviešanu skolās, galvenajiem izaicinājumiem un ieguvumiem.


Publicitātes foto