ZZ.lv ARHĪVS

Studentu teātris aicina uz sezonas noslēgumu

zz.lv

2018. gada 31. maijs 10:09

55
Studentu teātris aicina uz sezonas noslēgumu

Uz izrādēm un sezonas noslēgumu 31. maijā un 1. jūnijā aicina LLU Studentu teātris, kurā šogad tapuši divi jauniestudējumi – “Zemes zvaigznes” un “Kjogenstāsti” –, informē LLU.

Šodien pulksten 20 skatītājiem būs iespēja noskatīties izrādi “Kjogenstāsti” jeb sešas japāņu viduslaiku farsa epizodes, kas Jelgavā tiks rādītas pirmo reizi. Iestudējums radīts, sadarbojoties diviem režisoriem – LLU Studentu teātra režisorei Astrai Kacenai un Tartu Universitātes Studentu teātra režisoram Kalevam Kudu.

“Kalevs Kudu mums piedāvāja savu redzējumu japāņu viduslaiku farsa “kjogen” skatuviskajam inscenējumam, kādu jau bija veidojis ar Tartu Universitātes teātri. “Kjogen” kā japāņu teātra veids radies 16. gadsimtā un radniecīgs Eiropā spēlētajai itāļu delartiskajai komēdijai. Līdzīgi kā delartiskā komēdija tika izrādīta viduslaiku reliģisko mistēriju starplaikos, tā “kjogen” spēlēts japāņu vēstījošā “No” teātra starplaikos. Kā viens, tā otrs vēlāk kļuva par patstāvīgu teātra žanru,” stāsta A.Kacena.

Latviešu valodā “Kjogenstāsti” tiek izrādīti pirmo reizi, pateicoties tulkotājai Gunai Kalniņai.

Kā skaidro LU doktorantūras students un japonologs Uģis Nastevičs, japāņi līdzīgi kā latvieši tic vārda spēkam. Viņi tic, “ka vārds un valoda ir kā gars, enerģija, kas ievibrē vidi. Vārdu virknējumi, to modulēšana un artikulēšana ir veids, kā japāņu teātra aktieris, kas ielikts rāmī, var parādīt savu individualitāti”.

“Japāņu kultūras iezīme ir zemteksts jeb ne līdz galam pateiktība. Tā tuva arī latviešiem. Ja mēs japāņu kultūrā redzam ko neparastu, tam noteikti ir pamats,” pārliecināta A.Kacena.

Savukārt otrs šī gada LLU Studentu teātra iestudējums “Zemes zvaigznes” līdz ar teātra sezonas noslēgumu un improvizācijām jelgavniekiem būs skatāms 1. jūnijā pulksten 20.15.

“Zemes zvaigznes” ir A.Kacenas veidots īslugas formāta iestudējums pēc V.Korostiļova lugas “Pirosmani” motīviem. Izrāde ir jauno Studentu teātra aktieru veikums, kas tapis kopā ar ilggadējo Studentu teātra kustību konsultantu Vilni Bīriņu. Iestudējums pirmizrādi piedzīvoja martā Rīgas Tehniskās universitātes rīkotajā ikgadējā studentu teātru festivālā “Studentu teātra dienas 2018”, bet Jelgavas skatītājiem pirmo reizi tika izrādīts Muzeju naktī. Šosezon skatītājiem vēl būs iespējams to noskatīties Studentu teātra sezonas noslēguma pasākuma pirmajā daļā, bet otrajā daļā pulksten 21 plānotas improvizācijas “Smiekluprieks vasarai”.


Foto: LLU