ZZ.lv ARHĪVS

Izmēģinās jaunu pakalpojumu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

zz.lv

2018. gada 28. maijs 09:25

215
Izmēģinās jaunu pakalpojumu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

Līdz 1. jūnijam vēl var pieteikties pakalpojumam bērniem ar funkcionāliem traucējumiem – Labklājības ministrija sadarbībā ar pašvaldībām pašvaldībām izmēģinās jaunu, sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nodrošināšanas sistēmu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem: individuālā budžeta modeli (IB modelis), informē Jelgavas Sociālo lietu pārvalde.

Individuālais budžets ir kopējā naudas summa sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nodrošināšanai, lai varētu apmierināt individuālās bērna un viņa ģimenes vajadzības, kas izriet no bērna funkcionalitātes ierobežojumiem, kuras ir izraisījusi invaliditāte.

Budžeta apjoms tiks noteikts individuāli, balstoties uz bērna funkcionālo spēju izvērtēšanu un ar to zudumu saistīto nepieciešamo pakalpojumu noteikšanu. Tiks vērtētas arī noteikto pakalpojumu kopējās izmaksas un to sadalījums laikā.

Individuālā budžeta modeļa būtiskākais ieguvums ir individuāla pieeja. Proti, katram bērnam pieejamā finansējuma robežās noteiks tieši viņam visnepieciešamākos pakalpojumus. Pašlaik bieži tiek vērtēta tikai bērna atbilstība pakalpojuma saņemšanas kritērijiem. Viens no jaunās sistēmas mērķiem ir mainīt šo pieeju un vērtēt pakalpojuma atbilstību bērna vajadzībām. Pēc tam no pieejamajiem pakalpojumiem izvēlēties tieši tos, kuri konkrētajā situācijā vislabāk apmierina bērna un viņa ģimenes vajadzības.

Šī izmēģinājuma modeļa laikā bērna vecākiem būs tieša ietekme uz piešķirtā finansējuma izlietojumu. Viņi varēs koriģēt izvirzītās prioritātes un paši izvēlēties nepieciešamos pakalpojumu sniedzējus. Katra bērna vajadzības izvērtēs speciālistu komanda, kura noteiks bērnam visnepieciešamākos pakalpojumus.

Bērna atbalsta plāns tiks sastādīts, apvienojot speciālistu izvērtēšanas rezultātus un vecāku vērtējumu. Svarīga loma tiks atvēlēta iesaistīto speciālistu sadarbībā ar vecākiem.

Izmēģinājuma projekts ilgs 12 mēnešus, no 2018. gada augusta līdz 2019. gada augustam. To finansēs Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts.

Projektā var piedalīties bērni (dalību projektā piesaka bērna likumiskie pārstāvji vai audžuģimene), kuri atbilst visiem tālāk minētajiem kritērijiem: bērni ar funkcionāliem traucējumiem (redzes, dzirdes, kustību, garīga rakstura un multiplie traucējumi), kuriem Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti; bērni, kuri ir izvērtēti deinstitucionalizācijas projekta laikā; bērni, kuriem līdz 2019. gada 1. augustam nebeidzas VDEĀVK noteiktais invaliditātes termiņš; bērni vecumā līdz 18 gadiem, kuriem līdz 2019. gada 1. augustam nepaliks pilni 18 gadi.

Pieteikties dalībai var līdz 1. jūnijam.

Bērnu skaits izmēģinājuma projektā ir ierobežots.

Vecāki detalizētas informācijas iegūšanai var vērsties Jelgavas Sociālo lietu pārvaldē (kontaktpersona Karīna Ineta Kokina – karina.ineta.kokina@soc.jelgava.lv, 63012541) vai Labklājības ministrijā (kontaktpersona projekta vecākā eksperte Lilita Cīrule – e-pasts lilita.cirule@lm.gov.lv, tālrunis 25556334).


Foto: Jelgavas pašvaldība