ZZ.lv ARHĪVS

Vēl nav zināms zivju bojāejas cēlonis Vircavā

Gaitis Grūtups

2018. gada 10. maijs 16:13

290
Vēl nav zināms zivju bojāejas cēlonis Vircavā

Lai gan kopš 28. aprīļa Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās Vides pārvaldes inspektori Vircavas upē nav konstatējuši jaunus zivju bojāejas gadījumus, vēl joprojām nav atbildēts jautājums, kāpēc nesen zivis upē slāpa.

Vides pārvaldes Kontroles daļas vadītāja Evita Beitlere stāsta, ka bojāgājušās zivis Vircavas un Lielvircavas ciemos upmalā uzlasītas gan 26. aprīlī, kad tika saņemts trauksmes zvans, gan arī vēl 3. maijā. Taču laboratoriskie pētījumi skaidru rezultātu nav devuši. “No zinātniskā institūta “BIOR” saņemtais testēšanas pārskats liecina, ka vienai no bojāgājušo zivju sugām – raudām – konstatētie melnie punkti nav ķīmiski apdegumi, bet gan parazīti. Vēl tiek gaidīti pārējo analīžu rezultāti, pēc to saņemšanas varēs noteikt notikušā cēloņus,” tā E.Beitlere. Kopš 28. aprīļa zivju uzvedība Vircavas upē esot normāla. “Visas zivis upē, protams, nav gājušas bojā. Bet, iespējams, līdzīga zivju nobeigšanās Vircavas upē bija vērojama arī 2007. gadā,” piebilst E.Beitlere.

Aptaujātie Mežciema iedzīvotāji atzīst, ka upe ir kļuvusi diezgan netīra. “Agrāk krastā bija daudz laipiņu, cilvēki vasarā peldējās. Tagad krietni mazāk,” stāsta kāds Mežciema iedzīvotājs.


Foto: skaties.lv