ZZ.lv ARHĪVS

Uzņēmēji: Lai veicinātu darbaspēka pieejamību, jādomā par zināšanās balstītu ekonomiku

LETA

2018. gada 30. aprīlis 09:28

175
Uzņēmēji: Lai veicinātu darbaspēka pieejamību, jādomā par zināšanās balstītu ekonomiku

Lai veicinātu darbaspēka pieejamību un tautiešu atgriešanos Latvijā, jādomā par zināšanās balstītu ekonomiku, kas celtu produktivitāti, kā arī īres platību pieejamību un vidējās algas būtisku paaugstināšanu, secinājuši uzņēmēji Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Jelgavas pašvaldības un Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociācijas rīkotajās Uzņēmēju dienās Zemgalē 2018.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, atkājot pasākumu, apsveica ikvienu ar drosmi pārstāvēt savu uzņēmumu pasākumā. Viņš norādīja, ka šogad liela uzmanība izstādē veltīta izglītības sistēmai, LLU, skolām un ka ar pašvaldības atbalstu Jelgavā eksports pēdējo desmit gadu laikā pieaudzis par 30 procentiem.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uzsvēra, ka Latvijai jau šodien ir ne viens vien ražotājs, kas gūst panākumus gan vietējā tirgū, gan arī ārvalstīs. "Uzņēmumam ir jāspēj tiekties uz panākumiem, savu darbību izvēršot ārējos tirgos. Es augsti novērtēju uzņēmumus, kuri savu darbību sākuši mājas, dzīvokļa virtuvē, bet tagad ir atvēruši savas ražotnes ne tikai Latvijā, bet, piemēram, arī Igaunijā," sacīja Kučinskis.

Pasākumā uzņēmēji aktualizēja arī īres platību pieejamību kā problēmu darbaspēka piesaistei, norādot, ka pašvaldībām būtu jābūvē vairāk dzīvokļu ēku.

Kučinskis atgādināja, ka pašreiz sagatavots jauns Īres likums, kas radīs vēlmi arī uzņēmējiem uz šo nišu raudzīties ar lielāku interesi, jo esošais regulējums neļauj operatīvi atbrīvoties no tiem negodprātīgajiem cilvēkiem, kuri iekrāj lielus parādus, tas savukārt ir milzīgs risks biznesam. Viņš arī norādīja, ka, atrodot labāku regulējumu, īres tirgus varētu kļūt daudz pievilcīgāks privātajam sektoram, lai tādējādi neliktu pašvaldībām risināt šo tirgus kļūdu.

Klātesošie vienojās, ka tajā brīdī, kad būs pietiekami labas algas, iespēja blakus dzīvot un audzināt bērnus jeb labvēlīga vide, tad arī prom aizbraukušie cilvēki sāks domāt par atgriešanos. Tāpat būtiski veidot platformu starp emigrējušiem tautiešiem un uzņēmējiem, lai tādējādi popularizētu pieejamās vakances un iespējas.

Zemgales teritorija aizņem 16 procentus no visas Latvijas un nodarbina 12,2 procentus iedzīvotāju, no kuriem ekonomiski aktīvākie dzīvo Jelgavas, Jēkabpils un Aizkraukles pilsētā.

Uzņēmēju dienu Zemgalē laikā jau tradicionāli tika rīkots arī biznesa forums, kas šoreiz bija ar nosaukumu "Zemgales uzņēmēja DNS – realitāte un nākotnes perspektīvas". Zemgales uzņēmēju dienas norit divas dienas – 27. un 28. – aprīlī Jelgavā. Tajās piedalās gandrīz 200 uzņēmumu, kuri pārstāv dažādas ražošanas, tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas jomas.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru – uzņēmēju – intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā arī sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.


Foto: Raitis Puriņš