Taupīguma garša
Maizes pudiņš ir ne tikai maciņam draudzīgs, bet arī bezgala gards ēdiens.
Nekad
bērnībā uz maizes pudiņu gan neraudzījos kā uz taupīgas saimniekošanas
rezultātu, bet kā uz viesību cienīgu saldo ēdienu. Protams, tas
ierindojas izdevīgi pagatavojamo klāstā, jo nav nepieciešams iegādāties
īpašus un dārgus produktus. Nereti, tieši gatavojot konditorejas
izstrādājumus, par taupību jāaizmirst. Nu kā gan tiksi, piemēram, pie
mutē kūstošiem makarūniem, neizmantojot ellīgi dārgos mandeļu miltus.
Tomēr pudiņš, lai arī tapis pamatā no nesvaigas maizes, tai
transformējoties, var kļūt par ballītes karali.
Klasiskajā baltmaizes
pudiņa receptē tiek izmantoti āboli un rozīnes. Ja no rudens pagrabā
vēl saglabājusies labākas vai sliktākas kondīcijas raža, to droši var
izmantot šī saldā pagatavošanai. Tagad pavasarī pirkt pudiņa cepšanai
teju mūžam jaunos importa ābolus lielveikalā nav vēlmes, taču saldētavā
ne vienam vien noteikti vēl atrodami šādi tādi ogu pārpalikumi. Pudiņš
ir īstā recepte, kur tos izmantot.
Interesanti, ka pētījumi rāda – viens no iemesliem, kāpēc ik gadu pasaulē aug mājsaimniecībās radīto pārtikas pārpalikumu daudzums, ir tas, ka cilvēkiem zūd pavārmākslas iemaņas. Tiesa, vienlaicīgi interneta resursi un televīzijas lepojas ar neskaitāmiem ēdienu pagatavošanas šoviem un raidījumiem. Iespējams, ēst gatavošanas entuziasti labprāt pieņem arvien jaunus augstākās pilotāžas izaicinājumus savā pavārmākslā, bet neaizdomājas par piezemētākiem risinājumiem, lai mazāk patērētu arvien jaunus un jaunus resursus, vecos produktus metot ārā.
Nenoliedzami, viens no lielā pārtikas
pārpalikumu daudzuma iemesliem ir augstais dzīves līmenis
mājsaimniecībās. Salīdzinot ar kara, pēckara vai padomju ēras tukšo
veikalu plauktu laikiem, tagad, ja vien maciņa saturs atļauj, iespējams
pirkt un mest ārā atkal un atkal.Lai garšīgais pudiņš kļūst par vienu no
pirmajām ierosmēm, kā ēdiena pagatavošanā racionāli izmantot
aizstāvējušos produktus.
Nepieciešams
• 10 šķēles baltmaizes (lieliski der nostāvējusies baltmaize, kuru mājās neviens vairs nevēlas ēst)
• 500 ml piena
• 3 olas
• glāze saldētu ogu (šajā gadījumā – upenes, jāņogas un nedaudz avenes)• tējkarote vaniļas cukura
• glāze cukura (ja pudiņu pasniedz ar vaniļas vai šokolādes mērci, cukuru var likt arī mazāk)
• tējkarote kanēļa
• šķipsniņa sāls
• 50 gramu (plus vēl nedaudz formas ietaukošanai) sviesta
• manna, lai apbārstītu ietaukoto cepamo formu
Pagatavošana
Maizes
šķēles liek bļodā un pārlej ar pienu. Atstāj uz desmit minūtēm. Kad
maize ievilkusies, nospiež lieko pienu un šķēles samīca putrveidīgā
masā. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Atsevišķā bļodā liek sviestu,
cukuru un puto, līdz masa kļūst gaišāka. Pa vienai, turpinot putošanu,
pievieno olu dzeltenumus. Savieno izmērcēto maizes putriņu un saputoto
olu dzeltenumu un sviesta masu. Stingrās putās, pievienojot šķipsniņu
sāls, sakuļ olu baltumus un iecilā pudiņa mīklā. Izvēlēto cepamo formu
vai stikla veidni ietauko ar sviestu un izkaisa ar mannu. Veidnē liek
sagatavoto mīklu, izlīdzina un pārkaisa ar kanēli (var bērt arī nedaudz
auzu pārslu). Cep aptuveni 30–40 minūtes 180–200 grādu temperatūrā.
Pudiņš
garšīgs būs gan karsts, gan atdzesēts, gan ar piedevām un bez. Ja
iecerēts pārsteigt viesus, pudiņu var pasniegt ar vaniļas, šokolādes vai
dzērveņu mērci. Taču tas būs īsts brīvdienu gardums ģimenei arī bez
lepnām piedevām un īpaši labi garšos, ja būs apziņa, ka tas pagatavots
no maizes, kas citkārt nonāktu atkritumu urnā.
Foto: Raitis Puriņš
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”