ZZ.lv ARHĪVS

Turpināsies Zaļenieku muižas logu restaurācija

zz.lv

2018. gada 16. aprīlis 11:51

259
Turpināsies Zaļenieku muižas logu restaurācija

Piesaistot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Valsts kultūrkapitāla fonda līdzekļus, Jelgavas novada pašvaldība šogad restaurēs četrus Zaļenieku Zaļās muižas logus, informē pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Pēdējos gados ieguldot muižā gan pašvaldības finansējumu, gan projektu līdzekļus, atjaunotas, saglabātas un restaurētas vairākas ēkas detaļas, tostarp vairāki logi. Šogad par 16 135 eiro muižā turpināsies logu restaurācijas, atjaunojot trīs Lielās zāles logus un vienu centrālo rizalīta apaļo sešrūšu loga vērtni, kas atrodas virs muižas ieejas durvīm.

Zaļenieku Zaļā muiža atrodas Jelgavas novada Zaļenieku pagastā. Tā ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā kā pašlaik muižā nav iespējams veikt visaptverošus atjaunošanas darbus, pašvaldība piedalās dažādos projektu konkursos, lai atjaunotu un saglabātu atsevišķas ēkas detaļas, stāsta E.Kreicberga-Kapša. Svarīga vēsturisko ēku arhitektūras sastāvdaļa nenoliedzami ir logi, kas ir arī stila un laikmeta tehnisko iespēju spogulis.

“Zaļenieku Zaļajā muižā līdz šim ir izdevies atjaunot jau vairākus logus, lielākoties ēkas otrajā stāvā. Varbūt kādam var šķist, ka veiktā restaurācija ir neliela un nebūtiska, bet jānorāda, ka tā ir ļoti vērtīga. Zaļenieku muiža funkcionē ne vien kā populārs tūrisma objekts, bet ikdienā tā darbojas arī kā izglītības iestāde. Viens no arodiem, kas tiek apgūts muižā, ir restauratora amats. Būtiskākais pienesums dažādu muižas detaļu atjaunošanas darbos – vai tā būtu logu, grīdas, sienas vai kāda cita restaurācija –, ir tas, ka kultūras mantojuma saglabāšanā ļaujam piedalīties arī skolas audzēkņiem. Arī šoreiz paredzam, ka profesionāla restauratora uzraudzībā studenti piedalīsies logu atjaunošanas darbos. Tas viņiem ļauj praktiski apgūt kursam nepieciešamās prasmes,” skaidro Jelgavas novada Attīstības nodaļas kultūras projektu vadītāja Ella Jerofejeva.

Restaurācijai plānots piesaistīt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas piešķirtos 14 500 eiro un Jelgavas novada pašvaldības līdzfinansējumu 435 eiro apmērā – trīs logus muižas Lielajā zālē paredzēts atjaunot par kopumā 14 935 eiro. Logiem paredzēts veikt krāsu uzslāņojuma attīrīšanu, slīpēšanu, trūkstošo vērtņu izgatavošanu, bojāto koku daļu labošanu, vērtņu piesūcināšanu ar lineļļu, stikla attīrīšanu, palodzes un apmaļu eļļošanu un virkni citu atjaunošanas darbu.

Savukārt Valsts kultūrkapitāla fonda piešķirtie 1200 eiro ļaus restaurēt centrālo rizalīta apaļo sešrūšu loga vērtni. Muižā ir četri centrālie rizalīta apaļie logi, tie atrodas virs muižas ieejas durvīm. Vienu, piesaistot projekta finanses, izdevās atjaunot jau pērn. Logu restaurāciju plānots sākt vasarā, darbi turpināsies līdz decembrim.

Zaļenieku Zaļā muiža celta no 1768. līdz 1775. gadam pēc Kurzemes hercoga galma arhitekta S.Jensena projekta kā hercogu Bīronu medību pils. Muižas telpas līdz mūsdienām saglabājušās pietiekami, lai būtu iespējams ne vien saglabāt, bet atsevišķās vietās arī rekonstruēt vēsturisko interjeru. Zaļenieku muižas kungu māja kā arhitektūras piemineklis reprezentē stilistisku sintēzi starp baroku un klasicismu. Par spīti zudumiem 20. gadsimta otrajā pusē un pārbūvēm, ēkā ir ievērojams skaits arhitektoniski nozīmīgu oriģinālelementu, kas citās Latvijas muižās ir retums (griestu plafoni, interjera polihroma apdare, kāpnes, logi un citi elementi).


Foto: Jelgavas novada pašvaldība