ZZ.lv ARHĪVS

Turpinās labiekārtot Elejas muižas parku

Agnese Leiburga

2018. gada 6. aprīlis 10:56

583
Turpinās labiekārtot Elejas muižas parku

Jelgavas novada pašvaldība, īstenojot Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības projektu “Aizraujošais ceļojums muižu parkos četros gadalaikos”, ieplānojusi Elejas muižas parkā šovasar veikt virkni labiekārtošanas darbu. Paredzēts atjaunot vēsturiskās taciņas, uzbūvēt tiltiņu pāri dīķim uz pussalu un izveidot apmeklētājiem saistošus interaktīvus objektus. Līdztekus projekta aktivitātēm pašvaldība ieplānojusi parkā atbrīvoties arī no mazvērtīgiem un bīstamiem kokiem, informē pašvaldībās pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Elejas muižas parks ir Jelgavas novadam un Zemgales reģionam nozīmīga vēstures mantojuma teritorija. Kopš 2011. gada veikti gan parka vides atjaunošanas pasākumi (koku inventarizācija un kopšana), gan vēstures mantojuma saglabāšanas pasākumi (tējas namiņa un mūra žoga restaurācija).

“Elejas muižas parks ieņem ļoti svarīgu lomu mūsu novada dzīvē – ik gadu tur sanākam uz Jelgavas novada svētkiem, Bērnu svētkiem, citiem notikumiem. Līdz ar restaurāciju un labiekārtošanas darbiem parks paver arvien jaunas iespējas tā izmantošanā. Īstenojot Latvijas un Lietuvas pārrobežas sadarbības projektu, varēsim parkā atjaunot vēsturiskās pastaigu takas. Tiks izbūvēts tiltiņš pāri dīķim uz pussalu, sakārtotas laipas, uzstādīti atpūtas soliņi un atkritumu urnas. Tā kā parks pēdējos gados lielu popularitāti iemantojis tieši kāzinieku vidū, vēlamies izveidot arī divus vides objektus, kas atspoguļotu mīlestības tēmu. Viens objekts varētu atrasties netālu no dīķa – tā būtu skulptūra “Mīlestībai” sievietes veidolā, kas simbolizētu romantisku mīlestību. Otru interaktīvo objektu plānojam uzstādīt pāri dīķim – tā būs kā liela klausule, kas ļautu cilvēkiem sarunāties katram no sava ūdenstilpes krasta,” skaidro Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Cinovska.

Pārrobežu sadarbības projektā Jelgavas novada pašvaldība startēs kopā ar Kokneses novadu un Zemgales Plānošanas reģionu, kā arī diviem partneriem no Lietuvas – Rokišķu muzeju un Pakrojas rajona pašvaldību. Projekta aktivitātes paredz iesaistītajās pašvaldībās ne vien labiekārtot parku teritorijas, bet arī izstrādāt trīs jaunus tūrisma maršrutus un veikt apmācības tūrisma profesionāļiem un parku apsaimniekotājiem.

“Tā kā projekta nosaukums ir “Aizraujošais ceļojums muižu parkos četros gadalaikos”, viens no tā mērķiem ir labiekārtotajām muižām un to teritorijām piesaistīt aktīvu tūrisma plūsmu visa gada garumā. Pašreiz Elejas muižas parks aktīvi tiek apmeklēts siltajos gada mēnešos, tāpēc katrs partneris organizēs kādu pasākumu, kas vērsts uz plašas auditorijas piesaisti nesezonā. Lai nodrošinātu stabilu apmeklētāju plūsmu parkā visu gadu arī nākotnē, esam iecerējuši uzbūvēt izstāžu zāli, kurā pasākumi varētu notikt arī rudens un ziemas mēnešos. Izstāžu paviljonam jau izstrādāts būvprojekts,” turpina I.Cinovska.

Šovasar līdztekus labiekārtošanas darbiem parkā tiks izzāģēti mazvērtīgie un bīstamie koki. Nupat apstiprinātais 28. marta Jelgavas novada domes lēmums paredz izzāģēt 24 kokus – trīs parastos ošus, 16 parastās liepas, trīs parastās kļavas, parasto zirgkastaņu un bērzu. “Bīstamos kokus izzāģējam saskaņojot ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju,” uzsver Jelgavas novada pašvaldības vides aizsardzības speciāliste Dace Gražule.

“Ziņas” jau rakstīja, ka Jelgavas novada domes deputāti martā noraidīja Dabas aizsardzības pārvaldes priekšlikumu noteikt aizsargājamu statusu liepu alejai, kas atrodas blakus Elejas muižas parkam.


Foto: Raitis Puriņš