ZZ.lv ARHĪVS

Dānijas un Norvēģijas jaunie hokejisti cīnās uz ledus Jelgavā (FOTO)

Ruslans Antropovs

2018. gada 31. marts 13:15

879
Dānijas un Norvēģijas jaunie hokejisti cīnās uz ledus Jelgavā (FOTO)

Dānijas un Norvēģijas U-18 hokeja valstsvienības Jelgavas Ledus hallē 30. martā aizvadīja savstarpējo pārbaudes spēli. Abas komandas dzīvoja un trenējās Jelgavā, gatavojoties U-18 pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupas spēlēm Rīgā.

Komandas uzsāka spēli ar daudziem spēka paņēmieniem un pozicionālo cīņu. Tas nozīmē, ka katra piecinieka spēlētājs centās saglabāt savu pozīciju uz laukuma, lai neļautu pretiniekam izveidot ātrus pretuzbrukumus. Līdz ar to skatītājiem tas šķita garlaicīgi, jo pietrūka skaisto, individuālo uzbrukumu uz vārtiem. No hokeja taktikas tas nozīmēja, ka spēlētāji spēlēja precīzu pozicionālo spēli, gaidot uz pretinieka kļūdām. Un kļūdas arī tika pielaistas. Pirmās trešdaļas otrajā minūtē Norvēģijas jaunieši nonāca mazākumā, ko ar precīzu metienu izmantoja Dānijas uzbrucējs ar saknēm Latvijā Viktors Čubars – 1:0. Viktora tēvs, Sergejs Čubars, savu hokeja karjeru sāka Rīgā, bet tad devās spēlēt un pārcēlās uz dzīvi Dānijā. Sergejs Čubars ir spēlējis Latvijas valstsvienības sastāvā pasaules čempionātā 2003. gadā, kurā guva vienus vārtus un izdarīja vienu rezultatīvu piespēli. Tagad tēvs un dēls spēlē vienā klubā – “Hvidovre Fighters” (Dānija).

Norvēģijas izlases aizsargs Emīls Lillebergs, kuram šis pasaules čempionāts būs pirmais starptautiskā līmenī, pirmās trešdaļas izskaņā atguva vienus vārtus, un pirmā trešdaļa noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu – 1:1. Otrās trešdaļas piektajā minūtē vairākumu izmantoja Dānijas aizsargs Lase Mortensens un izvirzīja savu komandu vadībā – 2:1. Lase Mortensens ir jau pieredzējis vairākus startus valsts izlasēs starptautiskās sacensībās un šogad ir iekļauts jauno hokejistu sarakstā, kurus var uzņemt NHL komandas. NHL skautu sarakstā viņš ir ievietots ar 101. kārtas numuru. Pēc gūtiem vārtiem dāņi turpināja kontrolēt vairāk ripu, un trešdaļas izskaņā tas noveda pie tā, ka pieredzējušais uzbrucējs Malte Benleke panāca rezultātu 3:1 Dānijas valstsvienības labā.

Trešajā trešdaļā Norvēģijas jaunieši palielināja savu spēles ātrumu, ka rezultātā trešās trešdaļas vidū uzbrucējs Sanders Hurrods samazināja dāņu pārsvaru līdz minimumam – 3:2. Palielinoties spēles tempam, spēlētāji sāka biežāk pieļaut pozicionālās kļūdas, un trešdaļas četrpadsmitajā minūtē dāņu uzbrucējs Vilijams Nistrups atjaunoja savas komandas pārsvaru – 4:2. Norvēģu spēlētāji nepadevās un turpināja cīņu, kā rezultātā sešpadsmitajā minūtē uzbrucējs Kalle Spabergs Ulsens radīja jaunu spēles intrigu – 4:3. Norvēģu jaunieši ļoti centās izlīdzināt spēles rezultātu, bet nerealizēja vairākumu un neiemeta ripu arī vienādos sastāvos, atzīstot Dānijas U-18 valstsvienības pārākumu.

Pēc spēles komandas vēl nospēlēja papildu trešdaļu, kurā spēlē trīs pret trīs. Spēlētāji bija tik uzmanīgi pozicionālajā spēlē, ka neviena no komandām pie vārtu guvuma tā arī netika.

Pirmās divīzijas A grupas pasaules čempionāta spēles hokejā U-18 vecuma grupā tiks aizvadītas arēnā “Rīga” no 2. līdz 8. aprīlim. Šajā čempionātā bez Latvijas piedalīsies arī Vācija, Kazahstāna, Dānija, Norvēģija un Slovēnija. Ceļazīmi uz pasaules čempionāta eliti izcīnīs tikai šī turnīra uzvarētāja, bet vājākā vienība pametīs A grupu un nākamgad spēlēs B divīzijā.

Iepriekšējo reizi Latvijā pirmās divīzijas pasaules čempionāts U-18 izlasēm notika 2011. gadā, bet vēl pirms tam – 2008. un 2006. gadā. Mūsu U-18 jauniešu izlase elites divīzijā spēlējusi septiņas reizes. Latvija augstākajā līgā visilgāk noturējusies no 2015. līdz 2017. gadam.

Latvijas U-18 valstsvienības trenera groži šajā čempionātā uzticēti Oļegam Sorokinam, bet asistenta pienākumus pildīs Herberts Vasiļjevs un Juris Ozols. Herberts Vasiļjevs šosezon palīdzējis HK “Zemgale/LLU” iegūt sudraba medaļas Latvijas čempionātā. No Jelgavas Ledus sporta skolas uz dalību U-18 valstsvienībā kandidēja uzbrucējs Jānis Ričards Kārkliņš, bet gala sastāvā tā arī netika.


Foto: Ruslans Antropovs