ZZ.lv ARHĪVS

Līvbērzes Kultūras namu rekonstruēs par vairāk nekā miljonu eiro

zz.lv

2018. gada 27. marts 15:35

2768
Līvbērzes Kultūras namu rekonstruēs par vairāk nekā miljonu eiro

Jelgavas novada domes deputāti 21. marta Apvienotajā komiteju sēdē izskatīja un uz domes sēdi virza lēmumprojektu, kas paredz vidēji uz 20 gadiem Valsts kasē ņemt aizņēmumu 1 000 000 eiro apmērā, informē pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša. Ar aizņēmuma palīdzību pašvaldība iecerējusi īstenot vienu no šī gada budžeta izvirzītajām prioritātēm – Līvbērzes Kultūras nama rekonstrukciju. Būvniecības procesā pamatīgākais darbs plānots pie ēkas inženierkomunikāciju nomaiņas un iekštelpu pārplānojuma, lai kultūras namā rastos jaunas telpas dažādu nodarbību mēģinājumiem, kā arī telpas viesu mākslinieku uzņemšanai. Tāpat iecerēts visā ēkā nodrošināt nokļūšanu cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Lai jau šovasar Līvbērzes pagastā aizsāktos kultūras nama rekonstrukcija, pašvaldība februārī izsludināja iepirkumu investīciju projektam “Līvbērzes kultūras nama energoefektivitātes paaugstināšana”. Publiskā iepirkuma rezultātā tiesības veikt būvdarbus ieguva SIA “Bildberg”, kam kopsummā finanšu piedāvājums veido 1 191 825 eiro (ar PVN).

Līvbērzes Kultūras nama ēka celta 1972. gadā, un ēkas kopējā platība ir 1070,9 kvadrātmetri. Telpas izvietotas divos stāvos ar plakano jumtu. Skatītāju zāle ir ar 250 sēdvietām, bet, atverot starpsienu uz mazo zāli, var nodrošināt sēdvietas vairāk par 300 skatītāju vietām. Laika gaitā gan ēkas vizuālais, gan tehniskais stāvoklis ir kļuvis arvien kritiskāks. Šobrīd gan ēkas jumts, gan citas konstrukcijas nav siltinātas, līdz ar to veidojas lieli siltuma zudumi. Arī komunikācijas ir bojātas un nolietojušās, skaidro E.Kreicberga-Kapša.

Izstrādātais būvprojekts paredz esošo kultūras namu pilnībā atjaunot, un, lai tas kļūtu par mūsdienīgu kultūras iestādi, pārbūves laikā liels darbs noritēs pie inženierkomunikāciju sistēmas, mehāniskās ventilācijas sistēmas, elektroapgādes un apgaismojuma ķermeņu nomaiņas. Tāpat ēka gan no ārpuses, gan iekšpuses iegūs “svaigu” vizuālo tēlu. Plānots veikt jumta seguma maiņu, ārsienu siltināšanu, ārdurvju, logu nomaiņu, kā arī pilnīgu iekštelpu pārbūvi.

“Ikdienā kultūras namā darbojas astoņi dažādi pagasta amatierkolektīvi – gan dejotāji, gan dziedātāji, gan teātra mākslas mīļotāji. Lai gan kultūras nams platības ziņā ir gana plašs, tomēr esošais telpu izvietojums šobrīd liedz pilnvērtīgi darboties visiem kolektīviem. Būvprojektā iestrādātas vairākas ieceres, kas paredz vairākas telpas apvienot un paplašināt. Kultūras nama Lielā zāle un Mazā zāle gan paliks neskartas – tajās veiks vien kosmētisko remontu un skatuves rekonstrukciju. Savukārt telpas, kas atrodas aiz lielās skatuves un kurās šobrīd glabājas vecā kino aparatūra, piemēros kolektīvu nodarbību vajadzībām. Ievērojamas pārmaiņas piedzīvos arī ēkas otrais stāvs. Vietā, kur līdz šim atradās pagasta bibliotēka, deju kolektīviem beidzot būs mēģinājumu telpa ar spoguļiem gar sienām. Jāpiebilst, ka šobrīd jau pakāpeniski esam uzsākuši bibliotēkas pārcelšanu uz jaunajām telpām. Līdz ar maiju bibliotēka atradīsies Līvbērzes pagasta pārvaldes telpās,” komentē Līvbērzes pagasta pārvaldes vadītāja Ruta Medne.

Plānojot Līvbērzes Kultūras nama rekonstrukciju un domājot par ēkas vizuālo konceptu, būvprojekta izstrādātājiem nācās ņemt vērā tik daudziem līvbērzniekiem būtisko niansi – saglabāt kultūras namam raksturīgās no metāla kalumiem izveidotās latviešu tautumeitas un tautudēlus.

“Savulaik, kad kultūras nams bija tikko uzcelts, tam bija lieli, plaši logi. Tā kā kultūras namā noritēja kino seansi, darbinieki logu aptumšošanai pasūtīja dubultos aizkarus un dekoratīvos režģus, kam motīvi veidoti pēc latviešu tautas tradīcijām. Izveidotie metāla kalumi kultūras namā ir sena un vietējo iedzīvotāju iemīļota relikvija. Tie līvbērzniekiem atgādina laiku, kad Līvbērze bija slavena ar savām kultūras tradīcijām un biedrību “Dziesmu kronis”. Tāpēc vēlamies šos kalumus saglabāt, un būvprojekta izstrādātāji šo lūgumu ir ņēmuši vērā, paredzot tiem namā īpašu vietu,” piebilst R.Medne.

Līvbērzes Kultūras nama rekonstrukcija ir viena no pašvaldības šī gada budžeta prioritātēm, kurā tiks ieguldīti pašvaldības budžeta līdzekļi. Jāteic, ka apjomīgi būvdarbi pie kultūras namu un tautas namu atjaunošanām pašvaldībā aizsākās jau pirms septiņiem gadiem, kad, piesaistot ES finansējumu, atjaunoja un labiekārtoja lielāko daļu novada kultūras ēku.

“Caur kultūras daudzveidīgajām izpausmes formām varam izjust piederību valstij un tautai. Jelgavas novada pašvaldība mērķtiecīgi jau vairāku gadu garumā īsteno sabalansētu kultūras iestāžu attīstību, līdzekļus ieguldot ne vien ēku rekonstrukcijās, bet arī kolektīvu materiālās bāzes sakārtošanā un atjaunošanā. Par paveikto ir milzīgs gandarījums, un vienlaikus redzam, ka tas veicinājis gan kultūras kolektīvu pieaugumu, gan kāpinājis kultūras dzīves aktivitātes. Līdzās Līvbērzes Kultūras nama rekonstrukcijai šogad finansējums piešķirts arī citu kultūras iestāžu infrastruktūru atjaunošanai. Plānota piebūve Vilces Tautas namam, finansējums atvēlēts tehnisko projektu izstrādei Zaļenieku pagasta kultūras nama energoefektivitātei un Elejas skolas sporta zāles pārprojektēšanai kultūras pasākumiem. Papildus būvniecības darbiem budžetā līdzekļi atvēlēti arī dažādu inventāra un pasākumu apskaņošanas un apgaismošanas tehnikas iegādei, kā arī kolektīvu materiālās bāzes sakārtošanai un atjaunošanai. Un, protams, gaidāmi arī Dziesmu un deju svētki, kur novads budžetā savu kolektīvu nodrošinājumam svētkiem atvēlējis 52 690 eiro,” informē Jelgavas novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Anita Liekna.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība