ZZ.lv ARHĪVS

No neglītā pīlēna par čempionāta finālistu

Ruslans Antropovs

2018. gada 7. marts 17:47

43
No neglītā pīlēna par čempionāta finālistu

Pirms izslēgšanas kārtas pusfināla nevienam nebija šaubu, ka “Mogo” ir neapstrīdams čempionāta līderis, kurš aizvadījis divpadsmit uzvaru sēriju un trešo reizi izcīnījis Latvijas kausu. Savukārt “Zemgale/LLU” pēdējās divpadsmit spēlēs spēja uzvarēt tikai piecas un zaudēja cerības regulārajā čempionātā ieņemt trešo vietu. Traumas, galvenā trenera saslimšana, spēlētāju zaudēšana – nekas neliecināja, ka jelgavnieki būs gatavi izslēgšanas kārtā cīnīties ar meistarīgajiem rīdziniekiem.

“Zemgales/LLU” sastāvā nav neviena spēlētāja ar skaļu uzvārdu, bet komandai ticēja tās treneri Haralds Vasiļjevs un Valērijs Kuļibaba. Abi atzina, ka puiši ir fiziski un tehniski sagatavoti uzvarēt jebkuru čempionāta komandu, ko viņi arī spēja pierādīt sezonas laikā. Vienīgais, ko treneriem nebija izdevies izdarīt čempionāta laikā, bija likt puišiem noticēt pašiem sev. Toties spēlētāji to spēja saprast paši pirms izslēgšanas spēles kārtas, kurā sagādāja lielu pārsteigumu pretiniekiem un hokeja pazinējiem.

Fantastiski notikumi sākās jau ar pirmo izslēgšanas kārtas spēli izbraukumā “Mogo” ledus hallē, kur jelgavnieki nekad vēl nebija uzvarējuši. Otrās trešdaļas izskaņā “Zemgale/LLU” bija vadībā ar rezultātu 5:0, bet trešajā iemeta vēl piecas ripas, ļaujot savos vārtos ieraidīt vien divas – 10:2. Ar trīs gūtiem vārtiem spēlē atzīmējās baltkrievu leģionārs Ivans Ribčiks.

Otrajā izslēgšanas kārtas spēlē “Mogo” bija gatava atgūt zaudējumu, jo līderiem bija grūti pārdzīvot iepriekšējās dienas sagrāvi. Rīdzinieki atklāja spēles rezultātu, bet jau pirmās trešdaļas noslēgumā tas bija neizšķirts – 2:2. Nākamās divas trešdaļas tika pavadītas bez gūtiem vārtiem, bet spēles papildlaikā uzvaras vārtus “Zemgales/LLU” labā guva Ivans Ribčiks – 2:3.

Dīvānu eksperti internetā nekavējoties izskaidroja “Mogo” zaudējumus ar to, ka rīdzinieki bija nolēmuši nopelnīt naudu totalizatorā un atgūt zaudētās spēles vēlāk. Šādas baumas klīst jau vairākus gadus pēc kārtas, bet tām nav nekāda pamata. Katrs, kurš vērojis spēles klātienē, varētu apliecināt, cik emocionāli sāpīgi bija šie zaudējumi un ka spēlētāji bija atdevuši visus savus spēkus. Nerunājot jau par dusmās salauztām nūjām, vārdu apmaiņu halles koridoros un tiesnešu darba krasu nosodījumu. Ne velti izslēgšanas kārtas spēlēs starp soliņiem un ģērbtuvēm stāv apsardzes darbinieki.

Pirms divām mājas spēlēm šķita, ka rīdzinieki tiks sagrauti zem liela emocionālā spiediena Jelgavas Ledus hallē, bet šī mānīgā sajūta bija kļūda, jo mājas sienas “Zemgalei/LLU” nepalīdzēja. Trešajā izslēgšanas kārtas spēlē jelgavnieki iznāca laukumā bez pietiekamas koncentrācijas un zaudēja pirmo trešdaļu ar rezultātu 0:2. Otrajā un trešajā trešdaļā mājinieki bija atkopušies, bet viņu pārsvars nepārvērtās gūtos vārtos, un nācās atzīt sāpīgu zaudējumu – 1:3.

Ceturtā izslēgšanas kārtas spēle atšķīrās no iepriekšējām. “Zemgales/LLU” spēlētāji bija koncentrējušies, atdeva visus spēkus spēlei un otrās trešdaļas beigās bija vadībā ar rezultātu 3:1. Neveiksme puišus piemeklēja trešdaļas sākumā. Zaudējot koncentrāciju, mājinieki ļāva “Mogo” gūt piecus vārtus. Līdz trešdaļas beigām “Zemgales/LLU” spēlētāji atguvās un atjaunoja savu spiedienu, bet lielo vārtu deficītu atgūt nespēja, piedzīvojot otro zaudējumu sērijā – 4:6.

Pirms piektās izslēgšanas kārtas spēles dīvānu eksperti varēja gavilēt, jo piepildījās viņu pareģojums, ka “Mogo” spēs atspēlēties. Vienīgi nepiepildījās viņu prognoze, ka rīdzinieki turpinās uzvarēt bez grūtībām. Jau pirmajā trešdaļā “Zemgale/LLU” izvirzījās spēles vadībā, bet rīdzinieki konsekventi izlīdzināja spēles rezultātu. Pirms otrās trešdaļas pēdējās minūtes rezultāts bija 3:3, bet pēdējā minūtē baltkrievu leģionārs Ivans Ribčiks guva uzvaras vārtus un otro reizi izslēgšanas spēļu kārtā guva “hat-trick” (trīs vārtus vienā spēlē) – 4:3. Pēdējā trešdaļā vārti vairs netika gūti un jelgavnieki devās uz mājām ar trešo uzvaru izslēgšanas kārtā.

Ledus halles koridoros varēja redzēt, cik smaga izslēgšanas kārta bija abu komandu treneriem. Televīzija neparādīs smagāko Valērija Kuļibabas atvieglojuma nopūtu vai Oļegu Sorokinu sēžam ar rokās saķertu galvu.

Sestajā izslēgšanas kārtas spēlē likmes bija uzkāpušas ļoti augsti. Visu vai neko – tā sociālajos tīklos uzrakstīja “Zemgales/LLU” atbalstītāja. Skatītāju piepildītajā Jelgavas Ledus hallē spriedze pārņēma ne tikai spēlētājus, bet arī atnākušos. Bija arī par ko pārdzīvot. Abām komandām bija daudz iespēju gūt vārtus, bet ripa nekrita vārtos pat tādos gadījumos, kad tas jau šķita neapšaubāmi. Tikai otrās trešdaļas beigās jelgavnieki izvirzījās vadībā ar vieniem gūtiem vārtiem. Trešajā trešdaļā “Mogo” izlīdzināja spēles rezultātu, bet tikai uz divdesmit sekundēm. “Zemgales/LLU” hokejisti spēja saņemties un izvirzīties vadībā, lai spēles izskaņā svinētu uzvaru ar 5:2.

Neviens nevarēja pat iedomāties, ka “Zemgale/LLU” kā tāds neglītais pīlēns spēs izslēgšanas kārtā pievārēt neapšaubāmo čempionāta līderi. Noteikti ļoti lielu darbu komandas apvienošanā paveica aizsargs Krišs Grundmanis, kurš uzņēmās līdera lomu, un puiši viņam uzticējās. Grundmanis treniņos un pirms spēles ar spēlētājiem izrunāja pozicionālo spēli, kā arī morāli viņus uzmundrināja. Bet uzvara šajā kārtā nebūtu iespējama, ja puiši cits citam neuzticētos un nepalīdzētu. Pat rezultatīvākā uzbrucēja Ivana Ribčika panākumi balstās uz pārējiem komandas biedriem. Viens šajā spēlē nav karotājs.

Čempionāta fināla izslēgšanas kārtā “Zemgale/LLU” tiksies ar pagājušās sezonas čempioniem – HK “Kurbads”. Pagājušajā sezonā dramatiskā pusfinālā jelgavnieki piecās spēlēs “kurbadiešiem”piekāpās ar sērijas rezultātu 2:3. “Kurbads”, bez šaubām, ir spēcīga komanda, bet “Zemgales/LLU” puiši jau ģērbtuvē pieņēma lēmumu, ka otrā vieta čempionātā viņus neapmierina. Priekšā aizraujoša un interesanta cīņa.  


Foto: Ruslans Antropovs