ZZ.lv ARHĪVS

Inovatīvās ekspozīcijās rādīs vēsturi

zz.lv

2018. gada 5. marts 10:04

219
Inovatīvās ekspozīcijās rādīs vēsturi

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā tiks izveidotas divas interaktīvas izstāžu ekspozīcijas, kas virtuālajā realitātē iepazīstinās ar Zemgales tautastērpu un karavīru apģērbu attīstību, informē Jelgavas pašvaldības Attīstības un pilsētplānošanas pārvaldes projektu vadītāja Aiga Anitena.

Februārī Jelgavas pašvaldība un Lietuvas kompānija “MultimediaMark” parakstīja līgumu par divu virtuālo ekspozīciju izstrādi un ierīkošanu Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā. Līguma izpildes termiņš ir 2018. gada decembris, samaksa par pakalpojuma – 82 900 eiro bez PVN.

Vienā no muzeja izstāžu zālēm taps virtuāla ekspozīcija par Zemgales tautastērpa attīstību un valkāšanas tradīcijām. Apmeklētājiem būs iespēja vērot, kā pareizi uzvilkt tautastērpu, kā to valkāt ikdienā un svētkos. Savukārt otras zāles virtuālā ekspozīcija iepazīstinās ar zemgaļu karotāju rotām un tērpiem.

Jaunās ekspozīcijas ar moderniem līdzekļiem papildinās jau esošo izstādi par Jelgavu 19. gadsimtā, kad pilsēta bija Kurzemes guberņas centrs. Muzeja apmeklētājiem jaunās ekspozīcijas būs pieejamas 2019. gada janvārī.

Inovatīvais risinājums muzejā tiek īstenotsInterreg V-A” Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Starptautiskas nozīmes kultūras tūrisma maršruts “Baltu ceļš””. Projekta mērķis ir palielināt apmeklētāju skaitu programmas teritorijā (Latvija–Lietuva), sekmējot tūrisma attīstību un izveidojot starptautiskas nozīmes kultūras tūrisma maršrutu.

Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 763 402,38 eiro, no tām Jelgavas pašvaldības plānotās izmaksas ir 117 850,10 eiro, tai skaitā 100 172,58 eiro (85 procenti) Eiropas Reģionālā fonda finansējums, 5 892,51 eiro (pieci procenti) Valsts budžeta dotācija un 11 785,01 eiro (desmit procenti) Jelgavas pašvaldības finansējums.

Projekta īstenošanas laiks – no 2017. gada 24. aprīļa līdz 2019. gada 23. aprīlim.

Plašāka informācija par projektu ŠEIT.


Foto: jip.jelgava.lv