ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā bērnu psihiatru netrūkst

Andra Ozola

2018. gada 15. februāris 09:52

2289
Jelgavā bērnu psihiatru netrūkst

Jelgavā atrodas psihoneiroloģiskā slimnīca, un visu veidu psihiatriskā palīdzība ir koncentrēta tur. VSIA “Slimnīca “Ģintermuiža”” valdes loceklis Uldis Čāčus pašlaik Latvijā vērojamo ažiotāžu ap bērnu psihiatriskajām slimnīcām vērtē kā “diemžēl vienpusēji tendenciozi atspoguļotu, jo ārsti stāsta ko citu,” un “katrā ziņā Jelgavā tik ļauni, kā stāsta par “Ainažos” notiekošo, nav”.

Slimnīcā “Ģintermuiža” ir bērnu nodaļa ar 20 gultasvietām, pašlaik tajā ārstējas 23 bērni. Pacientu skaits nodaļā mainās cikliski – atkarībā no skolas un gadalaika. Bērni nodaļā tiek uzņemti ar ārsta psihiatra nosūtījumu vai atvesti ar ātro palīdzību.

“Bāriņtiesa pie mums bērnus nesūta – tam vajadzīgi mediķi. Tiesa iesaistās vienīgi tad, ja pacients atsakās no stacionēšanas. Tad tiesa izvērtē, vai taisnība ir ārstu vai pacienta pusē. Bet ar bērniem šādi gadījumi ir mazāk raksturīgi,” stāsta slimnīcas vadītājs.

Viņš piekrīt, ka iestādēs, kur par ārstu darbu maksā valsts, psihiatru trūkst. “Kā valsts maksā, tā psihiatri strādā,” saka U.Čāčus, piebilstot, ka daudzi psihiatri strādā savās  privātpraksēs vai ir aizbraukuši no valsts. “Ģintermuižā” gan bērnu psihiatru trūkuma neesot, pašlaik slimnīcā strādā trīs šādi speciālisti, no tiem nodaļā – divi, kas pie pašreizējā bērnu skaita ir pietiekami.


Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet 15. februāra “Zemgales Ziņās”