ZZ.lv ARHĪVS

Tiek slēgts Ziedkalnes medpunkts; ģimenes ārste pacientus gaidīs Vilcē

zz.lv

2018. gada 25. janvāris 11:44

1776
Tiek slēgts Ziedkalnes medpunkts; ģimenes ārste pacientus gaidīs Vilcē

Ģimenes ārste Inese Pempere Jelgavas novada pašvaldībai rosinājusi slēgt Ziedkalnes prakses pieņemšanas punktu, kurš vairs nav finansiāli izdevīgs, informē pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša. Plašais pacientu loks – ap 1400 pacientu – dakteri izvēlas apmeklēt Vilcē, Austrumu ielā 11-14, kur atrodas viņas pamata prakse.

Ģimenes ārste I.Pempere pērnā gada nogalē pašvaldībā iesniedza iesniegumu, kurā lūdz ņemt vērā apgrūtināto situāciju nodrošināt ārsta praksi Ziedkalnē. Galvenie iemesli medpunkta slēgšanā ir gan zemais pacientu skaits apmeklējumiem tieši Ziedkalnē, gan pacientu pieņemšanai vairs neatbilstošais telpu stāvoklis. Kopējais reģistrēto pacientu skaits praksē ir nedaudz virs 1400. No kopējā pacientu skaita Ziedkalnes punktu vidēji gadā apmeklējuši vien 30. Ja agrāk uz pieņemšanas punktu daktere ieradās reizi nedēļā, tad apmeklētāju trūkuma dēļ vizīšu skaits sarucis līdz reizei mēnesī. Uz to pierakstījās divi trīs apmeklētāji pārsvarā, lai saņemtu recepšu medikamentus.

“Iepazīstoties ar iesniegumu un izvērtējot situāciju, pašvaldība izprot ģimenes ārstes lēmumu un atbalsta viņas ieceri praksi realizēt vien Vilces centrā. Pašvaldība pēdējo gadu laikā ik gadu no sava budžeta zināmu naudas summu atvēl tieši ģimenes ārstu prakšu modernizēšanai. Zināms plāns ir izstrādāts attiecībā arī uz Vilces doktorātu. Pagaidām visa Ineses Pemperes pacientu plūsma atradīsies esošajā Vilces doktorātā, Austrumu ielā 11-14, bet jau tuvākajā laikā Vilces pagasta pārvalde iecerējusi doktorātu pārvietot uz jaunām, plašākām un modernākām telpām. Plānots, ka jaunais doktorāts atradīsies Vilces muižas apbūves kompleksā – ēkā, kur šobrīd atrodas bibliotēka un sadzīves pakalpojumu punkts. Pašvaldība no šī gada budžeta līdzekļiem šim mērķim atvēlējusi 93 000 eiro. Iecerēts ne vien izremontēt telpas, bet arī pielāgot jauno doktorātu cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Iepirkums tehniskā projekta izstrādei tiks izsludināts uzreiz pēc šī gada budžeta apstiprināšanas,” stāsta Labklājības pārvaldes vadītāja Ilze Brakmane.

2018. gada 1. janvārī darbu Ziedkalnes medpunktā pārtraukusi arī ilggadējā ārsta palīdze Biruta Ābola. Feldšere nolēmusi doties pensijā. “Visur ir centralizācija – arī medicīnā. Cilvēki vēlas arvien labāku aprūpi, un vietējā daktere Ziedkalnes doktorātā diemžēl vairs nevarēja nodrošināt pacientiem mūsdienīgu un plašu aprūpi. Loģisks lēmums ir medpunktu slēgt un visus finanšu līdzekļus ieguldīt vienotā doktorātā. Ziedkalnes iedzīvotājiem līdz Vilces doktorātam ir vien seši kilometri. Nokļūšana uz doktorātu iedzīvotājiem nav apgrūtināta, jo no Ziedkalnes uz Vilci divreiz dienā kursē sabiedriskais transports, kā arī pieejams starppilsētu jeb reģionālais sabiedriskais transports,” skaidro Vilces pagasta pārvaldes vadītāja Anda Duge.

Ineses Pemperes ģimenes ārsta prakse Vilcē, Austrumu ielā 11-14 pacientiem ir pieejama katru darbadienu. Tālrunis saziņai – 63061043.


Foto: Raitis Puriņš