ZZ.lv ARHĪVS

Vājredzīgo un neredzīgo mākslas darbi pārtop krūzēs (FOTO)

zz.lv

2018. gada 14. janvāris 18:33

1629
Vājredzīgo un neredzīgo mākslas darbi pārtop krūzēs (FOTO)

Līdz mēneša beigām Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā apskatāma biedrības “Kultūras un mākslas centrs “Nātre”” un Latvijas Neredzīgo biedrības Jelgavas teritoriālās organizācijas kopīgā projektā tapuši neredzīgo veidoti mākslas darbi, kas vēlāk pārvērsti krāsainās krūzītēs. Iegādājoties krūzītes, iespējams atbalstīt biedrību turpmāku sadarbību.

Kultūras un mākslas centrs “Nātre” ar Latvijas Neredzīgo biedrību projektā, kur tiek organizētas mākslas nodarbības cilvēkiem ar redzes invaliditāti, sadarbojas kopš 2016. gada, kad cilvēki ar redzes invaliditāti piedalījās keramikas, zīmēšanas, gleznošanas, floristikas nodarbībās. “Sākotnēji šī sadarbība bija pārsteigums, jo neviens no “Nātres” biedriem, profesionāliem pedagogiem, māksliniekiem iepriekš nebija strādājis ar redzes invalīdiem,” stāsta biedrības “Kultūras un mākslas centrs “Nātre”” valdes priekšsēdētāja Dace Indrika. “Iespējams, daži no mums, kas redzam, nekad nav aizdomājušies, kā ir, kad neredz, kad izgriezt visvienkāršāko ģeometrisko figūru var sagādāt milzu grūtības. Aplis, kas redzams tik daudzos izstādes darbos, tika nodēvēts par šausmu figūru, jo tai nav stūru un tāpēc tā ir tik ļoti grūti izgriežama,” turpina D.Indrika, kura ir arī krūzīšu dizaina autore. Tomēr ne reizi projekta dalībnieki nav sūdzējušies, ka tas būtu neiespējami. Sadarbība bija ne tikai izaicinājums no mākslas un pedagoģijas puses, bet arī savstarpējās komunikācijas, jo neredzīgo vidū ir dažādu tautību pārstāvji. Kā teic D.Indrika, galvenais bija neļauties bailēm un stereotipiem, bet mācīties citam no cita un mēģināt darboties kopā.

Mākslas nodarbībām sekoja muzikālās nodarbības, līdz pērnā gada nogalē sadarbība īstenojusies taustāmā produktā. Ir radīta krūzīšu kolekcija “Es redzu tā – tumsa krāsās”, kas tapusi, par pamatu ņemot izstādē apskatāmos darbus. Iegādājoties krūzītes, tiek veicināta projekta turpināšanās. Tas arī ir viens no tā mērķiem – nevis tikai lūgt atbalstu no citiem, bet pretī dot produktu ar pievienoto vērtību.Krūzītes iespējams iegādāties, sazinoties ar D.Indriku pa tālruni 20097092 vai e-pastu natre.kmc@gmail.com. Izstāde Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā skatāma līdz 31. janvārim.


Foto: Raitis Puriņš un Linda Strauta-Brauere