ZZ.lv ARHĪVS

“Pusaugušie” atgriežas Jelgavā

zz.lv

2018. gada 12. janvāris 19:28

193
“Pusaugušie” atgriežas Jelgavā

Jelgavas Jaunā teātra iestudējuma “Pusaugušie” radošā komanda, kas kopš pirmizrādes 2017. gada 5. martā ir spēlējusi ne tikai Jelgavā, bet piedalījusies arī vairākos festivālos Aizputē, Jūrmalā, Valmierā, Limbažos, pēc nelielas pauzes atgriezusies, lai 13. janvārī pulksten 18 satiktos ar Jelgavas skatītājiem kultūras namā “Rota”.

“Izrāde “Pusaugušie” kopš tapšanas brīža ir pilnveidojusies un ieguvusi atšķirīgas nianses ne tikai tāpēc, ka daļa no aktieriem ir nomainījušies, bet arī tādēļ, ka luga ir oriģināldarbs, kurā būtiska loma ir individuālās pieredzes un personības iezīmju iekļaušanai izrādē. Jaunieši paši spēj paplašināt vai sašaurināt sava tēla spēles robežas, līdz ar to mainot iestudējuma akcentus,” stāsta “Pusaugušo” dramaturgs un režisors Rihards Gāle.

“Pusaugušie” ir stāsts par deviņpadsmit vidusskolēniem, kuru dzīve sagriežas kājām gaisā, kad ekskursijas pusceļā viņi tiek atstāti Polijas vidienē. Autobuss, ar kuru tie plānoja nokļūt savā pēdējā kopīgajā ekskursijā, kuras galamērķis ir Amsterdama, nezināmu iemeslu dēļ aizbrauc bez 12.b klases skolēniem un atstāj tos vienus.

Skolēni nonāk sakāpinātās konfliktsituācijās, kas rada spiedienu rīkoties. Tas, cik atbildīgi būs bijuši viņu lēmumi, tiek atstāts skatītāju vērtējumam. “Iniciāciju jeb pāreju no pusaudža uz pieaugušo piedzīvo katrs lugas varonis. Tieši šis process veido izrādes kodolu – bērnības un pieaugušā dzīves robežšķirtnes pārkāpšana,” stāsta R.Gāle. “Pretruna starp tām dzīves iespējām un zināšanām, kuras jauns cilvēks iemācās skolā un ģimenē, un tām prasībām un vajadzībām, kuras izvirza pieaugušā dzīves realitāte, veido dziļu plaisu, kura nereti jāpārvar caur sāpīgu dzīves pieredzi.”

Ko nozīmē pieaugt? Kas padara cilvēku pieaugušu – vai tā ir astoņpadsmit gadu sasniegšana un vidējās izglītības iegūšana vai kas cits? Jelgavas Jaunā teātra jauniešu trupas aktieru izveidotais oriģināldarbs balstīts personīgos pārdzīvojumos un pieredzē, kas no dažādiem skatpunktiem atklāj jaunu cilvēku pieaugšanas problemātiku – skaudri, komiski, sentimentāli un ļoti atklāti.



Publicitātes foto