ZZ.lv ARHĪVS

Taustiņus saspiest māk, problēmas ir ar sistēmu

Andra Ozola

2018. gada 11. janvāris 11:40

615
Taustiņus saspiest māk, problēmas ir ar sistēmu

Sākot lietot obligāto e-veselības sistēmu, ārstniecības iestādes un aptiekas visā Latvijā novērojušas sistēmas darbības traucējumus. Izņēmums nav arī Jelgava. “Zemgales Ziņu” aptaujātie ārsti, medmāsas, poliklīniku vadītāji un farmaceiti gan kritizēja e-veselību, veltot tai tādus vārdus kā “galīgi garām”, “nepilnīga” vai “nepilnvērtīga”, gan atzina, ka kļūmes novērstas un tagad sistēma darbojas labi.

“Jau vakar (3. janvārī) bija labāk, un šodien (4. janvārī) sistēma strādā raiti – izrakstītās receptes, kas vakar bija “uzkārušās”, šorīt aizgāja. Tagad mums nav iebildumu – receptes iet labi –, lielākas problēmas bija ar darba nespējas lapām. Domāju, ļoti daudz kas ir atkarīgs no paša cilvēka, viņa sagatavotības līmeņa un “draudzības ar tehniku”. Pēc poliklīnikas IT speciālista ziņotā, 20 procentos gadījumu kļūmēs bija vainojami paši lietotāji, 25–35 procentos tā bija mūsu iekšējās sistēmas, caur kuru pieslēdzamies lielajai sistēmai, vaina, bet pārējos gadījumos “kārās” lielā sistēma,” atzina SIA “Jelgavas poliklīnika” valdes locekle Gunta Arnīte, kura iepriekš medijiem bija sacījusi, ka e-sistēmas darbības pirmajā dienā poliklīnikā valdījis haoss.

Arī poliklīnikā strādājošās Pils Baltās aptiekas (“Benu aptieka” franšīze) farmaceite Laila atzina, ka pirmajā dienā radušās problēmas, jo sistēma “nobrukusi” visā valstī, bet tie bijuši īslaicīgi traucējumi: “Tagad viss kārtībā. Datoristi sataisīja. Sistēma “aizgāja” jau 3. janvārī.“


Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet 11. janvāra “Zemgales Ziņās”