ZZ.lv ARHĪVS

Glūdas skolas īpašnieks Tomass Dellerts atvērts idejām

Gaitis Grūtups

2017. gada 18. decembris 07:48

1786
Glūdas skolas īpašnieks Tomass Dellerts atvērts idejām

Piedaloties tikai vienam pretendentam Jelgavas novada pašvaldības rīkotajā izsolē, par 77 000 eiro izdevies pārdot pērn slēgtās Glūdas skolas ēku.

Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone stāsta, ka izsoles nosacītā sākumcena bija 75 000 eiro, savukārt izsoles solis – 2000 eiro. Izsolei bija pieteicies Glūdas pagasta Zemgales ciema iedzīvotājs un uzņēmējs Vācijas pilsonis Tomass Dellerts. Viņam pieder augkopības uzņēmumi SIA “Delagri” un “Delagri Star”, kuros pastāvīgi tiek nodarbināti 12 darbinieki un kas apsaimnieko 2,5 tūkstošus hektāru lauksaimniecības zemes.

Glūdas skolas nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala teju četru hektāru platībā un ēkām – skolas, noliktavas, ēdnīcas un saimniecības ēkām.

Jaunais īpašnieks, runājot par motīviem, kādēļ izvēlējies pirkt šo īpašumu, “Ziņām” teic, ka pirmkārt ir skolas žēl. Tajā mācījušies arī viņa bērni, un viņam nav vienalga, kā skola izskatās pēc slēgšanas. “Es Latvijā dzīvoju jau astoņpadsmit gadu un esmu redzējis, kas notiek ar labām ēkām, ja tās paliek bez saimnieka. Mums Zemgales ciematā bija klubs. Bomži šo ēku ir izpostījuši, logu rāmjus izkurinājuši malkā. Taču problēmas ar lauku skolu slēgšanu nav tikai Latvijā. Bieži vien arī Vācijā mazos ciematos tās tiek slēgtas,” teic T.Dellerts. Pagaidām viņam nav konkrētu plānu, kā Glūdas skolas ēku varētu izmantot. Uzņēmējs tai meklē nomnieku. Viņaprāt, tur var atrasties gan modernās mākslas muzejs, gan zemessargu centrs.

Kopš pilnīgas mācību iestādes aizvēršanas, kas notika šovasar, skola un palīgtelpas ir stāvējušas tukšas. Skolā atradās vien pašvaldības dokumentu arhīvs, kas šonedēļ pārvietots uz pašvaldības centrālo ēku.

Jau vēstīts, ka 2009. gadā Glūdas pamatskola pārtapa par Svētes pamatskolas Glūdas filiāli. Izglītības iestādē mācījās 1.–6. klašu skolēni. 2016. gadā, kad skola piedzīvoja otru reorganizāciju, pamatizglītības programma tika pārtraukta. Tobrīd apvienotajās klasēs kopā mācījās vien 14 bērnu. Lai gan Glūdas pagasts ir viens no iedzīvotāju skaita ziņā lielākajiem Jelgavas novadā, tomēr tieši ģeogrāfiskā izvietojuma dēļ skolai neizdevās piesaistīt pietiekamu bērnu skaitu. Skola atrodas Zemgales ciema teritorijā, bet ne centrā. No tuvākās apdzīvotās vietas līdz skolai ir vairāk nekā divi kilometri.

2006. gadā ar Glūdas pagasta padomes lēmumu Glūdas skolā ieguldīti 110 tūkstoši latu (ap 150 tūkstošiem eiro), ierīkojot tajā modernu apkuri, kurā tiek izmantots zemes siltums.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība


Materiāls ir sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.