ZZ.lv ARHĪVS

Applūst Būriņu ceļš un Vilpleķu strauta apkārtnes dārzi (FOTO)

zz.lv

2017. gada 8. decembris 14:07

4400
Applūst Būriņu ceļš un Vilpleķu strauta apkārtnes dārzi (FOTO)

Lietavas un kūstošais sniegs pacēlis ūdens līmeni mazajās upēs, jo īpaši Svētē. Tā rezultātā jau otro dienu pie dārzu kooperatīva “Ziedonis” ir applūdis Būriņu ceļš un vairāki dārzi. Applūdusī vieta ir pie caurtekas, pa kuru plūst Vilpleķu strauts, kas savāc ūdeni no Būriņu meža un Bramberģes laukiem.

Aptaujātie apkārtnes iedzīvotāji teic, ka tāds gadījums, kad applūst Būriņu ceļš, ir retums. Dārza īpašniece Ausma Kuļikovska ceļa pārplūšanu skaidro ar kaimiņu pusē šogad izrakto dīķi, kas pārveidojis Vilpeķu grāvja noteci. “Agrāk mans dārzs applūda tikai lielākajos palos. Taču tagad jau trīs mēnešus daļa no dārza ir zem ūdens,” teic A.Kuļikovska. Piektdien uz pārplūdušo vietu izbrauca Valsts Vides dienesta inspektors, kas veic apstākļu izmeklēšanu.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologs Andrejs Zubaničs prognozē, ka svētdien ūdens līmenim vajadzētu kristies. Salīdzinot ar septembri, Svētē hidroloģiskajā postenī Ūziņos ūdens līmenis ir cēlies par diviem metriem. Trešdien tas pieaudzis vēl par desmit centimetriem. Saistībā ar lietaino rudeni ūdens līmeņa neliels paaugstinājums ir novērojams arī citās Lielupes pietekās. Trešdien ūdens līmenis cēlies arī Lielupē. Taču tas noticis ziemeļrietumu vēja dēļ, kas pa upi uz augšu dzen jūras ūdeni.