ZZ.lv ARHĪVS

Kalnciemā plāno atvērt nolietoto automašīnu savākšanas punktu

Agnese Leiburga

2017. gada 8. decembris 12:48

657
Kalnciemā plāno atvērt nolietoto automašīnu savākšanas punktu

Jelgavas novada dome apstiprinājusi  lēmumprojektu, kas paredz nākamgad Kalnciemā atvērt sertificētu nolietoto automašīnu savākšanas punktu. Pēc uzņēmēju vēlmēm tas darbosies Celtnieku ielā 4 420 kvadrātmetru lielā angārā. Pašlaik uzņēmēji kārto dokumentus, lai biznesa uzsākšanai saņemtu nepieciešamās atļaujas no Valsts vides dienesta, ziņo pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Viņa skaidro, ka Jelgavas novada pašvaldībā oktobrī vērsies jauns laulātais pāris ar lūgumu atbalstīt viņu ieceri Kalnciemā izveidot veco automašīnu savākšanas punktu. Iesniegumā uzņēmēji norādījuši, ka transportlīdzekļu utilizācijas jomu saredz kā daudzsološu biznesu, jo, lai gan pēdējos gados jaunu automobiļu tirdzniecības apjomi Latvijā auguši ļoti strauji, pēc statistikas datiem, joprojām lielākā daļa no kopējā vieglo automašīnu skaita ir desmit un vairāk gadu veci braucamie.

“Likums Latvijā paredz, ka nolietotās automašīnas īpašniekiem ir jānodod utilizācijai. Pirms sākām realizēt savu ieceri, protams, izpētījām šo nišu. Nav noslēpums, ka daļa pieņemšanas punktu valstī nav licenzēti. Vēloties attīstīt videi draudzīgu uzņēmumu, pašlaik cītīgi kārtojam dokumentus. Savākšanas punktu Kalnciemā esam iecerējuši atvērt jau marta sākumā,” stāsta “LSMR” uzņēmuma pārstāve Jekaterina Urbanoviča.

Transportlīdzekļu savākšanas punktā auto apstrādi iecerēts veikt trīs posmos. Sākotnēji transportlīdzeklis tiks atbrīvots no visiem šķidrumiem un eļļām, kā arī no bīstamajiem metāliem. Dažādos šķidrumus uzglabās atsevišķi, iepildītus konteineros atbilstoši to veidam, lai vēlāk nodotu pārstrādei uzņēmumiem, kas nodarbojas ar to likvidēšanu. Nākamajā solī automobilis tiks atdalīts no stikliem, plastmasas un gumijas izstrādājumiem. Pēdējā etapā to sagriezīs, savukārt derīgās auto detaļas saglabās, novietos uz letēm, lai pēc tam varētu pārdot sludinājumu portālos vai autoservisiem.

“Sākotnēji uzņēmumā strādās trīs cilvēki. Vēlos uzsvērt, ka kaitīguma apkārtējai videi nebūs, darba procesā neradīsies smakas, trokšņi un netiks piesārņoti notekūdeņi. Plānots, ka, nododot nolietoto transportlīdzekli, īpašniekam pašam nebūs CSDD jākārto likvidācijas dokumentācija, par to parūpēsimies mēs. Uzņēmuma pārstāvis uz vietas izrakstīs likvidācijas sertifikātu, kas apliecinās, ka automobilis pieņemts pārstrādei un tiks utilizēts,” turpina J.Urbanoviča.


Ilustratīvs foto: ss.com