ZZ.lv ARHĪVS

Varēs izzināt audžuģimenes statusa atbildību un iespējas

Agnese Leiburga

2017. gada 9. decembris 10:41

423
Varēs izzināt audžuģimenes statusa atbildību un iespējas

Lai iegūtu informāciju par ārpusģimenes aprūpes jautājumiem, kā arī uzdotu jautājumus audžuģimenēm, kuras jau uzņēmušās rūpes par bērnu, 20. decembrī Jelgavas novada pašvaldība domē organizē informatīvu pasākumu “Atver sirdi bērnam”, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.


“Cilvēka dabā ir palīdzēt. Mēs ziedojam, kad redzam, dzirdam līdzcilvēku bēdas un neveiksmes, mēs uzklausām radinieku, draugu, paziņu un kolēģu bēdas un cenšamies viņus atbalstīt. Bet uzdodiet sev jautājumu – vai esat gatavi savu sirdi atvērt bērnam, kas palicis bez vecāku rūpēm un mīlestības, vai esat gatavi viņam sniegt savu mīlestību? Nav noslēpums, ka dažreiz cilvēki īpaši neuzticas institūcijām – darbinieku teiktajam. Nereti cilvēkus biedē šaubas, neziņa, neskaidrība, ko īsti audžuģimenes statuss nes sev līdzi. Bet ja jūs esat sajutuši sevī šo cilvēcības misiju, esat apsvēruši šādu soli, atkal un atkal aizdomājaties par iespēju rūpēties par bērnu, tad aicinu apmeklēt šo pasākumu. Cilvēkam nav uzreiz jāizlemj, tikšanās sniegs iespēju uzzināt vairāk, ko nozīmē būt audžuģimenei, kādus pienākumus un atbildību tā uzliek,” stāsta Olga Rudaka, Jelgavas novada bāriņtiesas vadītāja.


Pasākumu vadīs Sociālo pakalpojumu aģentūras speciālisti. Aģentūras valdes priekšsēdētāja Dace Blaževica un Ģimenes atbalsta centra vadītāja Margita Kalniņa-Laksa stāstīs par dažādām ārpusģimenes aprūpes formām, tai skaitā par audžuģimeņu kustību. Uz pasākumu aicinātas arī audžuģimenes, kuras dalīsies savā pieredzē – ar ko jārēķinās, kļūstot par audžuģimeni un uzņemot savā ģimenē bērnu. Aicināta arī biedrības “Spārni” pārstāve Ruta Vertele, kura iepazīstinās klātesošos ar atbalsta sistēmu audžuģimenēm Jelgavas novadā. Savukārt novada Labklājības pārvaldes un bāriņtiesas speciālisti atbildēs uz jautājumiem, kā kļūt par audžuģimeni, kā arī pastāstīs tieši par Jelgavas novada pašvaldības atbalstu audžuģimenēm. 


Jelgavas novadā ir 16 audžuģimenes, kopumā tās rūpējas par 34 bērniem. Šajās ģimenēs aug ne tikai sava novada bērni, tās aprūpē paņēmušas arī citu pašvaldību bērnus. Savukārt aizbildņu skaits ir 54, kuru gādībā nodoti 74 bērni. Vēloties paplašināt audžuģimeņu skaitu novadā, pašvaldība kopš septembra palielinājusi audžuvecākiem pabalsta izmaksas. Audžuģimenes par katru bērnu vecumā no dzimšanas līdz septiņu gadu vecumam ik mēnesi saņem 190 eiro, bet par bērnu vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem – 228 eiro. Pirms tam pašvaldības pabalsts audžuģimenei par bērna uzturēšanu neatkarīgi no viņa vecuma bija 143 eiro. 


Pasākums notiks 20. decembrī pulksten 17 Jelgavas novada pašvaldības 1. stāva zālē Pasta ielā 37. 


Foto: no arhīva