ZZ.lv ARHĪVS

Lielvircavas baznīca tiek pie jauna jumta

zz.lv

2017. gada 16. novembris 09:16

506
Lielvircavas baznīca tiek pie jauna jumta

Ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu un Vircavas evaņģēliski luteriskās draudzes līdzekļiem šomēnes Lielvircavas baznīcai pabeigti jumta remontdarbi. Vecais divslīpu krokotais azbestcementa lokšņu segums nomainīts ar skārda jumta segumu, “Ziņas” uzzināja pašvaldībā.

2009. gadā pēc Vircavas evaņģēliski luteriskās draudzes pasūtījuma tika veikti baznīcas ēkas inženiertehniskie pētījumi un konstatēts, ka dievnama jumts ir neapmierinošā stāvoklī, fiziski nolietojies. Draudze pieņēma lēmumu meklēt dažādus finanšu piesaistes avotus, lai jumtu varētu atjaunot.

Nu jau baznīcā atkal atsākušies ierastie dievkalpojumi, kā arī noritējis pirmais kultūras pasākums – Leģendu nakts, kuru organizēja Lielvircavas Tūrisma informācijas punkts.

Lielvircavas baznīca ir vecākais mūra dievnams Jelgavas novadā, to 1595. gadā cēlis Klopmanu dzimtas pārstāvis barons Johans fon Klopmans. Otrā pasaules kara gados baznīca tika izpostīta, vēlāk tajā ierīkoja kapliču. Saglabātās vērtīgās interjera detaļas 20. gadsimta 70. gados pārveda uz Rundāles pils muzeju. 1993. gadā atsāka darboties draudze un pievērsās baznīcas atjaunošanai. Pakāpeniski dievnams izveidojies par vietējās nozīmes garīgās kultūras centru. Pašlaik reģistrēti 150 draudzes locekļi, kas Latvijas mērogā vērtējama kā vidēji liela draudze.

Lielvircavas baznīca ir smagnēja akmens un ķieģeļu mūra sakrālā celtne, biezām sienām un torni ar četrstūra piramidālu smaili. Smagnējību vēl pastiprina šaujamlūkām līdzīgās mazās, apaļās lūkas torņa sienās, kas ļauj domāt, ka tās varētu būt paredzētas aizsardzībai. Turpretī izteikti askētisks ir draudzes telpas interjers. Altāri, letneru, lasāmpulti un svečturus, stilistiski vienotus, pēc vecās iekārtas fragmentu paraugiem 2000. gadā izgatavoja Rīgas Amatniecības vidusskolas Koka mākslinieciskās apstrādes nodaļas audzēkņi. Altāra retabla centrā atrodas mākslinieces Svetlanas Korklas 2002. gadā gleznotā vecās altārgleznas “Kristus debesbraukšana” kopija. Savukārt greznā baznīcas iekārtas sastāvdaļa – kancele kopā ar lentas ornamentu, rolverku, putti un čūsku figūrām – veido luterāņu sakrālajai videi neraksturīgu ansambli. Vienotā rokoko stilistikā būvētā dievnama iekārta ir viena no savdabīgākajām Zemgalē.
Lielvircavas baznīcas kapsētā apglabāts dzejnieks, latviešu nacionālās dzejas pamatlicējs un sabiedriskais darbinieks Juris Alunāns (1832–1864).

Atjaunotā jumta kopējās izmaksas ir 46 421,72 eiro. Publiskā finansējuma daļa – 41 779,55, bet draudzes privātais finansējums – 4642,17 eiro.

Projekts “Lielvir­ca­vas evaņ­ģēliski luteriskās baznīcas jumta vienkāršotā atjaunošana” īstenots ar ES Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība