ZZ.lv ARHĪVS

Aizupes mazpulcēnu audzētie sīpoli nonākuši veikalos

zz.lv

2017. gada 10. novembris 10:28

358
Aizupes mazpulcēnu audzētie sīpoli nonākuši veikalos

Aizupes pamatskolas mazpulcēnu, tāpat kā citu biedrības “Latvijas mazpulki” bērnu, izaudzētos šalotes sīpolus jau iespējams iegādāties “Maxima Latvija” XXX formāta veikalos Rīgā un XX formāta veikalā Mārupē, informē uzņēmuma pārstāvis Jānis Beseris.

Kopumā piecos “Maxima Latvija” veikalos šogad nonākusi aptuveni 700 kilogramu liela mazpulcēnu lolotā šalotes sīpolu raža. Šalotes sīpolu audzēšanā iesaistījās 42 bērni no 21 mazpulka. Biedrības “Latvijas mazpulki” padomes priekšsēdētāja Randa Ķeņģe: “Pateicoties veiksmīgajai sadarbībai, jau vairāk nekā desmit gadu mazpulcēniem ir iespēja audzēt dārzeņus lielveikaliem. Jau vairākkārt esam audzējuši pārdošanai sīpolus, taču šogad esam izvēlējušies audzēt tieši šalotes sīpolus, ko īpaši iecienījuši pavāri visā pasaulē.” Kā norāda R.Ķeņģe, šalotes sīpolus audzēt ir krietni grūtāk nekā parastos, un šajā vasarā, kad laikapstākļi zemniekus nelutināja, tas bijis īpašs izaicinājums. Neraugoties uz grūtībām, daudziem bērniem tas ir izdevies, un rezultātu varēs baudīt ikviens.

“Mazpulki ir viens no Latvijas lauku nākotnes garantiem, jo pulcē savās rindās centīgus lauku bērnus un jauniešus, kam ir interese par lauksaimniecību. Tieši mazpulki jau no agrām dienām laukiem piesaista daudz jaunu spēku un iemāca lauku darbu pamatus. Aktīva dalība mazpulkos bērniem un jauniešiem dod iespēju izprast lauksaimnieciskās ražošanas pamatus. Izzinot un praksē apgūstot lauku darbus, mazpulcēni iepazīst, ka lauksaimnieciskā ražošana ir garš atbildīga darba process it visos tā posmos. Esmu gandarīts par mazpulku, “Baltijas dārzeņu” un “Maxima Latvija” veiksmīgo sadarbību, dodot iespēju mazpulcēnu izaudzētos sīpolus pārdot veikalos. Šī akcija devusi iespēju skolēniem domāt kā uzņēmējiem – kā izaudzēt kvalitatīvu produktu, lai to pēc ražas novākšanas veiksmīgāk varētu pārdot,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

“Lai arī ko mazpulcēni audzētu, mēs, “Maxima Latvija”, vienmēr būsim priecīgi sadarboties. Ikvienam ir pazīstama sajūta, kad ieguldītais darbs atmaksājas. Tāpēc ceram, ka ikvienam mazpulcēnam šodien ir liels gandarījums par paveikto, redzot savu ražu mūsu veikalā,” stāsta “Maxima Latvija” valdes loceklis Viktors Troicins, atzīmējot, ka uzņēmums vienmēr ir ieinteresēts papildināt veikalu plauktus ar Latvijā audzēto produkciju. “Maxima Latvija” ar biedrību “Latvijas mazpulki” sadarbojas kopš 2008. gada. 

Šalotes sīpolu pārdošanas laikā ikvienam pircējam būs pieejamas gardu maltīšu receptes, kurās viena no galvenajām sastāvdaļām ir tieši šalotes sīpoli.  

Šalotes sīpoli “Maxima Latvija” veikalos piegādāti ar sadarbības partnera – kooperatīvās sabiedrības “Baltijas Dārzeņi” – palīdzību. Sīpoli šogad atceļojuši uz Rīgu no Džūkstes, Valdemārpils, Rēzeknes, Neretas, Zantes, Ludzas, Aizupes, Priežmales, Grāveriem, Šķeltovas, Ilzenes, Jaunlutriņiem, Mazsalacas, Pildas, Sējas, Upesgrīvas, Vijciema, Druvas un Viesītes. Kooperatīvās sabiedrības izpilddirektors Jānis Bušs slavē bērnus un jauniešus: “Latvijas mazpulki no pirmās dienas ir mūsu  kooperatīva ilglaicīgi partneri gluži tāpat kā citi mūsu partneri. Šogad gribu uzteikt mazpulcēnus par to, ka viņi ir novākuši lielāku ražu nekā iesējuši. Tāpat arī bērni un jaunieši ir parūpējušies par sīpolu īpašo iepakojumu, lai produkts būtu atpazīstams un skaists.” Uz katra sīpolu iepakojuma ir atrodams audzētāja vārds, uzvārds un vieta, kur sīpoli ir audzēti. 


Publicitātes foto