ZZ.lv ARHĪVS

Par spīti mājas piespiedu nojaukšanai zemes nomnieki Luģus 1 neatstāj (FOTO)

Gaitis Grūtups

2017. gada 19. oktobris 16:11

25006
Par spīti mājas piespiedu nojaukšanai zemes nomnieki Luģus 1 neatstāj (FOTO)

Kaut arī 10. oktobra “spec­operācijā” Kalnciemā, Luģos 1, kad Jelgavas novada pašvaldība nojauca 28 kvadrātmetrus lielo pensionāru un invalīdu Valentīnas Rudenko un Genādija Borisana nelikumīgi uzbūvēto mājiņu, kā arī nolīdzināja lielākās mājas pamatus, par savu kļūdu nežēlīgi sodītais pāris šajā vietā turpina dzīvot tālāk. Viņi ir iekārtojušies siltumnīcā, uz kuras dubļainā klona ir nolikts matracis, kā arī citas sadzīves mantas.

Malkas ziemai sagādāts gana 
“Šonakt atkal gulējām kā cilvēki,” norādot uz matraci, saka V.Rudenko. Iepriekšējās naktis pārlaiduši automašīnā. Valentīnas vīrs G.Borisans priecājas par suņiem, kas “specoperācijā” tika iemidzināti, bet šonedēļ atdoti saimniekiem. Zemesgabalam saglabājies arī elektrības pieslēgums. “Atbrauca no “Sadales tīkliem” meistari un secināja, ka viss ir kārtībā,” teic V.Rudenko. Luģos 1 ir sagādāts daudz malkas, ar to zemesgabala nomnieki plāno iztikt visu ziemu. 
Pāra personīgās mantas gan vēl nav atdotas. Viņiem piedāvāts ņemt atpakaļ visu konteineru, kur 10. oktobra rītā mantas salika uz Luģiem atvestie pašvaldības darbinieki. “Tik daudz mantu mums tagad nav kur novietot, taču pa mazumiņam atpakaļ ņemt nedrīkstam,” stāsta Valentīna. Viņa vēl aizvien staigā darba drēbēs, kā bija ģērbusies otrdienas rītā, kad devās uz darbu kūdras ieguves uzņēmumā “Laflora”. Viena apģērba kārta ir Genādijam. Pašvaldības “specoperācijas” laikā pensionāriem atļāva no mājas paņemt tikai medikamentus un naudu, kas bija iekrāta nebaltai dienai. 

Kalnciema pašvaldība iznomāja zemi apbūvei  
V.Rudenko ir izsaukta sniegt paskaidrojumus pašvaldības policijā. Viņa domā, ka tas saistīts ar viņas sūtīto īsziņu Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem. 10. oktobrī LTV1 pārraidītajās ziņās Z.Caune teica, ka Kalnciema pagasta pārvalde V.Rudenko zemi iznomāja sakņudārzam. V.Rudenko atzīst, ka toreizējā Kalnciema pilsētas pašvaldība viņu maldināja, iznomājot zemi ar apbūves tiesībām. Speciālisti uzskata, ka tas bija juridiski nekorekts līgums, jo tādējādi nomātajā zemē V.Rudenko būvēt nedrīkstēja. 
Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone atzīst, ka domes priekšsēdētāja komentārs televīzijai sniegtajā intervijā bija juridiski un būvniecības jautājumos neprecīzs, tas bijis strīdus situācijas “sadzīvisks paskaidrojums”.
Saskaņā ar līgumu, ko V.Rudenko noslēgusi ar pašvaldību, ģimenei ir tiesības īrēt šo pašvaldībai piederošo zemesgabalu līdz 2022. gadam. 

VIEDOKLIS
Atvainojos pazemotajiem
Kārlis Rimša, Jelgavas novada domes deputāts 
”U meņa dokumenti vse v porjadke” (“Man visi dokumenti kārtībā” – tā filmā “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” padomju laika varas pārstāvim skaidro Mirttante. Tagad līdzīgi savu rīcību Kalnciemā nelikumīgi uzbūvētās, taču apdzīvotās ēkas nojaukšanā attaisno novada izpildvaras pārstāvji. Dome lēma, noteikumi atļāva, Augstākā tiesa lēmumu neatcēla – rīkojamies. Ja viss būtu tik vienkārši, tad kāda velna pēc tādas pašvaldību domes vispār ir vajadzīgas! Ieklabinām informāciju datorā, tas savās metāla smadzenēs sadzenā likumus, noteikumus, instrukcijas un izspļauj atbildi – izsniedz papīru – vai policistu pavadībā aizsūta objekta nojaukšanai ekskavatoru.
Var jau zīmēt nelikumīgos būvētājus Valentīnas Rudenko ģimeni kā pēdējos ļaundarus un likumības ignorētājus, var apvainot masu medijus un domes opozīciju. Varētu arī noticēt novada vadības žēlabainajiem stāstiem par tikumības un likumības ieviešanu un ievērošanu, ja man nebūtu jau vairāk nekā četru gadu pieredze, kā un kādus lēmumus mēs pieņemam – kā viltīgi centāmies izkrāpt Daukšu zemi, kā pa dārgo vairākas reizes mēģinājām nopirkt Lielvircavas Kultūras namu, kā pa lēto ne vienu vien pašvaldības īpašumu cenšamies pārdot, kā komunicējam ar sabiedrību.
Rudenko ģimene tiešām ir veikusi neatļautu būvniecību, papīri nebija kārtībā. Tas, protams ir pārkāpums. Bet kādu kaitējumu viņi ir radījuši kaimiņiem, sabiedrībai, dabai, valstij? Kā Rudenko kaimiņiem tajā pašā laikā un tajā pašā applūstošajā teritorijā izdevās sakārtot savus būvniecības dokumentus pilnīgā kārtībā? 
Novada mājaslapā par šo tēmu ir garš faktu uzskaitījums, tikai piemirsies pateikt, ka Kalnciema pilsētas ar lauku teritoriju pašvaldība 2008. gada 22. decembrī ar Rudenko noslēdza zemes īpašuma Luģi 1 (0,1232 ha platībā) nomas līgumu. Tajā noteikts zemesgabala lietošanas mērķis – individuālo dzīvojamo māju apbūve –, līgums ir spēkā līdz 2020. gada 18. decembrim. Noteikts arī tas, ka zemesgabala lietošanas mērķis atbilst teritorijas plānojumam. 2017. gada 10. oktobrī LTV1 ziņās Ziedonis Caune teica, ka Kalnciema pagasta pārvalde Valentīnai Rudenko zemi iznomāja sakņudārzam. Tie ir meli.
Atvainojos visiem pašvaldības darbiniekiem, kas pret savu gribu, nezinot bija iesaistīti pazemojošajā 10. oktobra Rudenko ģimenes mājas nojaukšanā. Diemžēl manos, Jelgavas novada domes deputāta, spēkos nebija iespējas novērst šo necilvēcīgo rīcību.


Materiāls ir sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Foto: Raitis Puriņš