ZZ.lv ARHĪVS

Tīra grāvjus un maina caurtekas

Agnese Leiburga

2017. gada 7. oktobris 08:20

426
Tīra grāvjus un maina caurtekas

Noslēdzoties iepirkuma procedūrai konkursā par tiesībām veikt meliorācijas darbus Lielplatonē, Jaunsvirlaukā, Kalnciemā un Līvbērzē, uzvarējusi SIA “Mežgaļi”. Līgums paredz, ka trīs mēnešu laikā uzņēmums kopsummā par 56 371 eiro ar PVN pagastos veiks grāvju tīrīšanas darbus, nomainīs caurtekas, kā arī izpļaus nogāzes un izcirtīs krūmus dambju nogāzēs, vēsta Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Lielplatones pagasta Lielplatones ciemā gar Parka un Purmaļu ielu iecerēts attīrīt un atjaunot grāvjus 364 metru garumā, kā arī nomainīt četru caurtekas. Jaunsvirlaukas pagastā plānots izpļaut nogāzes un izcirst krūmus Lielupes dambja nogāzēs, lai uzlabotu redzamību, pārvietojoties pa brauktuvi. Līvbērzes pagastā jāatjauno grāvis 1555 metru kopgarumā un ānomaina trīs caurtekas. Kā skaidro D.Kaņepone, novadgrāvis ir zīmīgs ar to, ka nodrošina Līvbērzes ciema centra meliorācijas sistēmu ūdeņu novadi uz Vecbērzes poldera kanālu, jo laika gaitā gultne bija piesērējusi. Savukārt Kalnciema pagastā plānots atjaunot grāvi 740 metru garumā gar Valsts autoceļu V1091 Kalnciems–Kaiģi. Šis grāvis nodrošina ūdeņu novadi no lielas daļas ciema teritorijas un Kalnciema dīķiem.

Meliorācijas darbiem šogad novadā atvēlēti vairāk nekā 311 235 eiro. Līdzekļi iedalīti gan no pašvaldības budžeta, gan piesaistīti no projektiem.

Īstenoto darbu sarakstā ir Kalnciema ciemā paveiktais – sakārtots dīķis pie kultūras nama un drenāžas sistēma Draudzības ielā 4 par kopējo summu 60 045 eiro. Darbi galvenokārt paredzēja dīķa ūdens līmeņa regulēšanas būves novadošā kolektora izbūvi uz Kalnciema dīķu teritoriju, kur ūdens līmeni regulē Vecbērzes poldera sūkņu stacija.

Savukārt gaidāmo lietu sarakstā, ko iecerēts īstenot šogad, ir arī Līvbērzes ciema aizsargdambja atjaunošana. Pašreiz norit projektēšanas darbi.

Pašvaldībā ziņo, ka lielākie darbi šogad meliorācijā saistīti ar projekta “NutrInflow” pilota teritorijas izbūvi Jelgavas novada Glūdas pagasta Sodītes strautā. Sodītes strauta rekonstrukcija sākta aprīļa beigās, un šis objekts ir unikāls ar to, ka vienā objektā visā tā garumā tiek ierīkots divpakāpju grāvja profils. 3,75 kilometrus garā strauta posma malās izveidotās vairāku līmeņu terases palīdzēs mazināt biogēno elementu ieplūdi Baltijas jūrā, vienlaikus nodrošinot labāku ūdens novadi un pasargājot tuvējās teritorijas no plūdu ietekmes. Izveidotās palu terases kalpos par ekoloģisko koridoru, un šāda profila grāvis nodrošinās daudzveidīgu vidi dzīvajiem organismiem un uzlabos ūdens kvalitāti. Tāpat Sodītes strautā izveidoti mākslīgie mitrāji ar iekļautu seklūdens zonu, kas ļaus samazināt ūdenstilpju aizaugšanu veicinošo produktu noplūšanu Tērvetes upē un tālāk Baltijas jūrā.

Projekts “NutrInflow” no 2015. gada septembra līdz 2019. gada februārim tiek īstenots Centrālā Baltijas jūras reģiona programmā 2014.–2020. gadam. Projekta vadošais partneris ir lauku uzņēmējdarbības atbalsta organizācija “ProAgria Southern Finland”, un tā kopējais budžets ir 1,78 miljoni eiro, no kuriem 85 procenti ir Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas līdzfinansējums.


Foto: Raitis Puriņš