ZZ.lv ARHĪVS

Tukuma pusē ugunsdzēsēji palīdz cilvēkiem izkļūt no meža; aicina pievērst uzmanību drošības pasākumiem mežā

zz.lv

2017. gada 22. septembris 09:58

152
Tukuma pusē ugunsdzēsēji palīdz cilvēkiem izkļūt no meža; aicina pievērst uzmanību drošības pasākumiem mežā

Vakar pulksten 15.08 tika saņemts izsaukums uz Tukuma novada Pūres pagastu, kur mežā apmaldījušies bija divi cilvēki. Izmantojot skaņas signālus, kā arī sarunājoties pa mobilo tālruni, abiem cilvēkiem tika norādīts ceļš izejai no meža un jau pulksten 16.10 cilvēki bija atrasti, vēsta VUGD speciāliste Sandra Vējiņa.

VUGD speciālisti skaidro, ka iemesli, kādēļ cilvēki apmaldās ir dažādi – kāds aizraujas ar sēņošanu un ogošanu un nepamana, kur aizgājis, bet cits uzticas ierīcēm, kuras izlādējas vai sēņo sev nepazīstamās vietās.

Lai došanās mežā brīvdienās nebeigtos ar apmaldīšanos, pamatīgu izbīli vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, VUGD aicina iedzīvotājus neaizmirst par drošību un ņemt vērā vairākus drošības ieteikumus:

  • pirms došanās mežā, informējiet savus piederīgos par to, kurā vietā plānojat sēņot vai ogot, kā arī laiku, kad plānojat atgriezties no meža;

  • ja iespējams, nedodieties mežā viens pats;

  • ierodoties mežā palūkojieties visapkārt – dzelzceļš, ceļi, zīmīgi koki vai dabas objekti var būt labi orientieri apmaldīšanās gadījumā.

  • ja saprotat, ka esat apmaldījies un paša spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, nekrītiet panikā – apsēdieties, atpūtieties, centieties noorientēties apvidū un tikai tad uzsāciet atpakaļceļu.

Ja saprotat, ka pašu spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, zvaniet glābējiem pa tālruni 112 un nosauciet tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus – kurā vietā iegājāt mežā, cik ilgi uzturaties mežā, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus esat šķērsojis vai, kam esat pagājis garām.

Aizvadītajā diennaktī, no šā gada 21.septembra pulksten 6.30 līdz 22.septembra pulksten 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests Zemgalē saņēma sešus izsaukumus – divus uz ugunsgrēku dzēšanu, bet četrus uz glābšanas darbiem.

Kopumā visā Latvijā VUGD saņēma 44 izsaukumus, no kuriem 14 bija uz ugunsgrēku dzēšanu, 23 uz glābšanas darbiem, bet septiņi no izsaukumiem bija maldinājumi.


FOTO: no arhīva