ZZ.lv ARHĪVS

Bibliotēkā – 18./19. gadsimta sadzīvei veltīts izdevums

zz.lv

2017. gada 4. septembris 08:04

73
Bibliotēkā – 18./19. gadsimta sadzīvei veltīts izdevums

Jelgavas pilsētas bibliotēkā iegādāts vērtīgs un interesants izdevums “Kurzemes albums” – viens no pirmajiem 18. gadsimta beigu un 19. gadsimta ikdienas dzīves telpai veltītajiem izdevumiem, informē bibliotēkas pārstāve Dagnija Avota. Tajā izpētīti un aprakstīti zīmējumi, portreti un akvareļi, kas saglabājušies līdz mūsdienām, ielīmēti parastā fotoalbumā. Kā teikts pētījumā, “albuma 90 lapas ir apturējušas sen zudušu laiku”.

Zīmējumi maz saistīti ar konkrētām vietām Jelgavā vai Kurzemē, tomēr albums kopumā un ar to saistītie vārdi ļauj gūt fragmentāru priekšstatu par dzīvi baltvācu ģimenē un sabiedrībā pirms 150 gadiem. 

Izdevums kļuvis ne tik daudz par Kurzemes, cik par kurzemnieču albumu ar sūtību saglabāt, rekonstruēt un atdzīvināt vienai Jelgavas pilsonisko aprindu ģimenei pietuvināto personu, lielākoties sieviešu, pasauli. Tas stāsta par Jelgavas labāko aprindu meiteņu un sieviešu atvērtību estētiskiem, intelektuāliem un emocionāliem pārdzīvojumiem, dabas iespaidiem, sabiedrības dzīvi.

“Kurzemes albums” pieejams Jelgavas pilsētas bibliotēkas lasītavā.


Publicitātes foto