ZZ.lv ARHĪVS

Izglītības pabalstu izmantojušas jau vairāk nekā simt Jelgavas novada daudzbērnu ģimeņu

zz.lv

2017. gada 28. augusts 09:20

345
Izglītības pabalstu izmantojušas jau vairāk nekā simt Jelgavas novada daudzbērnu ģimeņu

Jauno mācību gada sākumu Jelgavas novada pašvaldība sagaida ar jaunu finansiālā atbalsta veidu daudzbērnu ģimenēm neatkarīgi no tās labklājības stāvokļa, nodrošinot iespēju pieteikties uz izglītības pabalstu – 50 eiro par katru ģimenē augošo bērnu –, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Stājoties spēkā saistošajiem noteikumiem, ģimenes ar iesniegumiem pašvaldībā var vērsties kopš 1. jūlija. Līdz šim brīdim iespēju izmantojušas 138 ģimenes, kuras pabalstos saņēmušas 21 950 eiro. Iesniegumus Sociālais dienests pieņems līdz 10. novembrim.

Par katru ģimenē augošo bērnu Jelgavas novadā deklarēta daudzbērnu ģimene reizi gadā var saņemt pabalstu 50 eiro apmērā. Pašlaik saņemti 138 iesniegumi par kopumā 439 bērniem. 101 ģimenei par 322 bērniem izmaksāti jau 16 100 eiro, savukārt 37 ģimenēm par 117 bērniem pabalsta izmaksas termiņš noteikts šīs nedēļas beigas, kopumā atvēlot 5850 eiro.

“Tā kā šis atbalsta veids ir nesen stājies spēkā, daļa ģimeņu vēl nav paspējušas reaģēt un pieteikties pabalsta saņemšanai. Pieteikšanos izsludinājām no 1. jūlija ar mērķi vecākiem atvieglot bērnu gatavošanos jaunajam mācību gadam, jo pabalsta summa ļauj iegādāties, piemēram, kvalitatīvu skolas somu, sporta tērpu, apģērbu, kancelejas piederumus vai citas nepieciešamas lietas. Tāpēc vecākus, kas vēl pabalstam nav pieteikušies, aicinām to izmantot – ierasties Sociālajā dienestā un uzrakstīt iesniegumu. Tiem vecākiem, kuru bērni ir deklarēti novadā, bet mācās citas pašvaldības izglītības iestādē, līdzi jāņem izziņa, kas apliecina bērna piederību konkrētai izglītības iestādei,” skaidro Jelgavas novada Labklājības pārvaldes vadītāja Ilze Brakmane.

Pabalstu reizi gadā ir tiesības saņemt daudzbērnu ģimenēm, kuru aprūpē ir vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un/vai aizbildnībā esoši bērni. Par katru bērnu, kas apmeklē vispārizglītojošās, profesionālās vai profesionālās ievirzes mācību iestādes klātienes apmācību programmās, pabalsts pienākas 50 eiro apmērā. Pabalstu piešķir ģimenei, kurā vismaz vienam no vecākiem un vismaz trim ģimenes apgādībā esošiem bērniem deklarētā dzīvesvieta ir reģistrēta vienā adresē Jelgavas novada administratīvajā teritorijā.

Pašvaldībai nav pieejami precīzi dati par daudzbērnu ģimeņu skaitu novadā. Ir aprēķināts provizoriskais skaits, vadoties pēc Jelgavas novada Izglītības pārvaldes sniegtās informācijas, kas uzrāda, ka 2016./2017. mācību gadā novadā skolas gaitas uzsākuši aptuveni 750 bērni, kas aug daudzbērnu ģimenēs. Patlaban šim mērķim no pašvaldības budžeta līdzekļiem ieplānoti 37 500 eiro.

Pabalstam ģimenes var pieteikties līdz pat 10. novembrim, aizpildot iesniegumu pašvaldības Sociālajā dienestā. Atbilstību pabalsta piešķiršanas kritērijiem Sociālais dienests izskata mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas, savukārt pabalsta izmaksa notiek desmit dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas pārskaitījuma veidā uz pabalsta pieprasītāja norādīto kredītiestādes kontu.


Foto: Raitis Puriņš