ZZ.lv ARHĪVS

Ārstiem darbā atgriezties liek pienākums

Gaitis Grūtups

2017. gada 13. jūlijs 12:01

1811
Ārstiem darbā atgriezties liek pienākums

Kaut arī turpinās Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvju sarunas ar valdību, vēl vakar pēc šīs sabiedriskās organizācijas datiem Latvijā streikoja vairāk nekā pieci simti ģimenes ārstu. Tas gan ir apmēram par simtu mazāk nekā streika sākumā 3. jūlijā. Joprojām valdība un ārsti nevar vienoties par kapitācijas naudas palielināšanu par vienu trešdaļu. Tāpēc šis jautājums rīt tiks nodots Veselības nozares stratēģiskajai padomei. Puses spējušas vienoties par visām pārējām ģimenes ārstu prasībām, tostarp nolemts uz laiku atlikt jautājumu par manipulāciju tarifu pārskatīšanu.

Piekāpīgāka savās prasībās ir Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, kuras dalībnieka daktera Aiņa Dzalba vēstuli publicējam, lai izprastu mediķa viedokli par šo protesta akciju.    

“Mana prakse Staļģenē ir pārtraukusi streiku, un kopš 10. jūlija tiek sniegti valsts apmaksātie pakalpojumi pilnā apmērā. 
Es uzskatu, ka abu ģimenes ārstu asociāciju tikšanās ar Veselības ministri un Ministru prezidentu bija gana sekmīga, esam sadzirdēti, uzklausīti, un tika piedāvāta zināma vienošanās. Sākotnējā vienošanās bija visnotaļ neskaidra, taču, pateicoties Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai, tā tika pilnveidota, tika papildināti svarīgākie vienošanās punkti. Patlaban vienošanās satur apņemšanos piesaistīt konkrētus finanšu līdzekļus primārajai veselības aprūpei, atbalstīt prakses lauku reģionos. Ir panākta vienošanās par darba grupu izveidi Veselības ministrijā, kas pārstrādās primārās veselības aprūpes attīstības koncepciju. Protams, šī vienošanās nedod pilnīgas garantijas, taču tas ir uzskatāms par ārstu uzticības kredītu mūsu valdībai. Ja vienošanās netiks pildīta, tas jau varētu būt iemesls visu ārstu neapmierinātībai un pamats ģenerālstreika rīkošanai.

Manuprāt, Veselības ministrijas rīkotajās darba grupās, kur piedalīsies arī ģimenes ārsti, būs iespēja vērst amatpersonu uzmanību uz trūkumiem mūsu primārās veselības aprūpes sistēmā un iespējām, kā tos novērst. Šobrīd es viennozīmīgi atbalstu veselības ministres nostāju, ka papildu finansējums tiks nodrošināts par kvalitatīvu darbu, taču patlaban nav skaidri zināms, kādi būs darba kritēriji, kas norādīs uz kvalitāti.

Ceru, ka jau no 2018. gada ģimenes medicīna būs kvalitatīvāka, pieejamāka un spējīgāka medicīnas nozare, kur tiks veicināta un atbalstīta profilakse, vakcinācija, bērnu un hronisku pacientu aprūpe.

Daudzi citi mani kolēģi, kas ir pārtraukuši streikot, ir ar līdzīgām cerībām par mūsu valdības godaprātu. Tomēr svarīgākais iemesls, kādēļ mēs daudzi atgriežamies darbā, ir pienākuma un atbildības sajūta. Pārrunas ar valdību rit lēni. Dažiem šķiet, ka pie tā vainojama Veselības ministrija, dažiem, ka – Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas streika komiteja. Viedokļi dalās. Taču visas iesaistītās puses cer uz ātru, konstruktīvu problēmas risinājumu.”


Foto: Raitis Puriņš