ZZ.lv ARHĪVS

Izstrādās jaunu Jelgavas novada teritorijas plānojumu

zz.lv

2017. gada 10. jūlijs 07:32

360
Izstrādās jaunu Jelgavas novada teritorijas plānojumu

Jelgavas novada domes deputāti lēmuši par jauna Jelgavas novada teritorijas plānojuma izstrādi, informē novada pašvaldība.

Spēkā esošais Jelgavas novada teritorijas plānojums, kas tika izstrādāts 2010. un 2011. gadā, spēkā stājās 2011. gada 30. novembrī. Izstrādes mērķis bija sagatavot vienotu teritorijas plānojumu visam novadam (līdz šim darbojās 13 atsevišķi plānojumi, izstrādāti dažādos laikos pie mainīgas likumdošanas). 

Kopš stājās spēkā Jelgavas novada teritorijas plānojums 2011.–2023. gadam, ir notikušas daudzas būtiskas izmaiņas gan normatīvo aktu regulējumā, gan esošajā situācijā Jelgavas novadā:

  1. Izmaiņas normatīvajos aktos: 01.12.2011. stājās spēkā jauns Teritorijas attīstības plānošanas likums; 01.08.2014. stājās spēkā jauni MK noteikumi Nr.392. “Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas noteikumi”; 01.05.2015. stājās spēkā jauni MK noteikumi Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem”; 30.04. 2013. stājās spēka jauni MK noteikumi Nr.240 “Vispārējie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi”.

  2. Jelgavas novada teritorijas plānojuma 2011.–2023. gadam sējuma “Paskaidrojošā daļa” 4.5. nodaļa “Teritorijas plānojuma grozīšanas kārtība” nosaka, ka būtiski grozījumi teritorijas plānojumā ir tādi grozījumi, kas saistīti ar teritorijas attīstības plāna izmaiņām vai skar vairāk nekā piecus procentus novada teritorijas.

Laika posmā no 2011. gada 30. novembra dažādu procesu rezultātā ir mainījusies novada teritorijas esošā situācija. Apbūves attīstības procesā pieņemti ekspluatācijā 720 būvobjekti, bet apmežoti 74,32 hektāri zemes, lielākoties Valgundes, Līvbērzes un Jaunsvirlaukas pagastā. Zemju apgūšanā saņemti vairāk nekā 20 iedzīvotāju iesniegumi izmaiņu ierosināšanai teritorijas plānojumā, izstrādāti 271 zemes ierīcības projekts, divi detālplānojumi, īstenošanā ir trīs detālplānojumi. Savukārt degradēto teritoriju rekultivācijas procesā nojauktas vairāk nekā desmit bīstamas ēkas, rekultivēts “Grantiņu” karjers Svētes pagastā un uzsākta uzņēmējdarbība vairākās padomju mantojuma ēkās.

Teritorijas plānojuma mērķis ir veidot pamatu ilgtspējīgai, efektīvai un racionālai novada teritorijas un tās resursu izmantošanai, izvērtēt novada teritorijas attīstības potenciālu un noteikt tā izmantošanai nepieciešamās prasības un ierobežojumus, radīt labvēlīgus apstākļus uzņēmējdarbības attīstībai un investīciju piesaistei, radīt priekšnoteikumus vides kvalitātes nodrošināšanai, rūpniecisko un vides risku novēršanai, veicināt pakalpojumu pieejamību un optimālu transporta sistēmas funkcionēšanu, saglabāt dabas un kultūras mantojumu, ainavas un bioloģisko daudzveidību, kā arī paaugstināt kultūrainavas un apdzīvoto vietu kvalitāti.


Foto: Raitis Puriņš