ZZ.lv ARHĪVS

Elejas parka dīķi attīrīs SIA “Meliorācijas eksperts”

zz.lv

2017. gada 5. jūlijs 06:43

413
Elejas parka dīķi attīrīs SIA “Meliorācijas eksperts”

Noslēdzoties iepirkuma procedūrai, Elejas parka dīķa attīrīšanu – dīķa susināšanu, gultnes attīrīšanu un krasta sakopšanu – veiks SIA “Meliorācijas eksperts”, kas būvdarbus apņēmies veikt par 42 852 eiro, informē Jelgavas novada pašvaldība. Lai dīķa attīrīšanas darbus varētu pabeigt līdz rudenim, deputāti atbalstījuši lēmumprojektu par aizņēmumu no Valsts kases. 

Elejas muižas parks veidots 19. gadsimta sākumā, kad parka dienvidrietumu stūrī tika izveidots arī mākslīgs dīķis, kas ieskauj nelielu pussalu. Gadu gaitā dīķa gultne ir aizsērējusi, krasti aizauguši, līdz ar to ievērojami samazinājies dīķī esošais ūdens daudzums, kas rada nelabvēlīgus apstākļus tur dzīvojošajām zivīm. Turklāt ūdenszāļu aizaugums nav estētiski pievilcīgs, skaidro pašvaldība.

Piesaistot Lauku atbalsta dienesta finanses, tiks veikta dīķa susināšana, gultnes attīrīšana un krasta attīrīšana no krūmiem. Labiekārtojot un sakopjot dīķi, Elejas parkā paplašināsies iespējas dažādu pasākumu organizēšanai līdzās ierastajiem novada svētkiem, Bērnu svētkiem vai Leģendu naktij.

Projekta kopējās izmaksas ir 48 467 eiro. Attiecināmās projektu izmaksas – 27 000 eiro, savukārt Jelgavas novada pašvaldības līdzfinansējuma daļa – 21 467 eiro. Lai laikus realizētu projektu, iecerēts ņemt aizņēmumu Valsts kasē 37 452 eiro apmērā.

Elejas muižas parka labiekārtošana aizsākās jau 2009. gadā, pakāpeniski atjaunojot vairākas parka detaļas, piemēram, restaurējot parka žogu un Tējas namiņu, piesaistīts kvalificēts arborists parka koku stāvokļa apzināšanai.

Turpinot attīstīt Elejas parku, lai tas veidotos aizvien pievilcīgāks apmeklētājiem, šobrīd izvērtēšanai iesniegti vēl divi projekti. Viens no tiem – Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā “4 Seasons Parks” ar mērķi sakārtot parka celiņu tīklu, tajā skaitā arī takas, kas vedīs gar dīķi, un koka tiltiņu pār to, kā arī izvietot interaktīvas skulptūras. Savukārt Latvijas–Lietuvas–Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmā plānots iesniegt projektu ”CraftImprint”, kurā ir paredzēta paviljona/ekspozīcijas zāles izbūve un dažādas aktivitātes kopā ar lietuviešu un baltkrievu partneriem.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība